Zwartbonte koe bij drinkbak. - Foto: Frank Uylenbroek RundveeNieuws

BedrijfsWaterWijzer gaat testfase in

Op 5 melkveebedrijven die deelnemen aan het project Koeien & Kansen is de eerste test gestart met de BedrijfsWaterWijzer. Die webapplicatie maakt monitoren van watermanagement op melkveebedrijven mogelijk. De wijzer biedt aanknopingspunten voor verbetering van het watermanagement.

De webapplicatie is opgebouwd uit 7 modules, waarin aandacht is voor erfwater, waterbehoefte en -overlast, uitspoeling naar grond- en oppervlaktewater, drinkwater en ecologisch slootkantbeheer.

Verdroging en vernatting in beeld

Deze BedrijfsWaterWijzer is er niet alleen om de waterkwaliteit te verbeteren, maar brengt ook de mate van verdroging of vernatting in beeld, waarbij bodem en hydrologie bepalend zijn.

Het bodemtype bepaalt vochtbeschikbaarheid. Zo is bekend dat een droogtegevoelige zandgrond een veel ongunstiger vochtlevering heeft dan een lichte kleigrond.

Maatregelen voor meer vochtbeschikbaarheid op melkveebedrijf

Hoewel de uitgangssituatie moeilijk te beïnvloeden is, kan de vochtbeschikbaarheid wel worden vergroot door het nemen van maatregelen. Daarbij valt te denken aan de plaatsing van stuwtjes, toepassen van peilgestuurde drainage, beregening en goed bodembeheer.

Zandgrond en kleigrond

Een lichte zandgrond voert daarentegen een teveel aan water makkelijker af dan een kleigrond. Daarbij heeft het peilbeheer dan grote invloed. Wateroverlast verminderen kan bijvoorbeeld met een aangepast peil, gebruik van drainage, het bol leggen van percelen of begreppeling.

De BedrijfsWaterWijzer geeft per module en per aspect een kwaliteitsscore voor het watermanagement. Binnenkort worden de eerste ervaringen met de wijzer gedeeld.

Beheer
WP Admin