Foto: ANP RundveeNieuws

Arla herstart ledenwerving in Nederland

Arla Foods heeft de ledenwerving in Nederland weer gestart. De coöperatie heeft voor dinsdag 27 december 2 bijeenkomsten belegd: in Elsendorp (Brabant) en in Nijkerk (Gelderland).

De ledenwerving heeft een jaartje stilgelegen. Hoeveel melk Arla erbij kan gebruiken in Nijkerk, is onbekend. Sinds ongeveer juni van dit jaar ontvangt Arla in Nijkerk al weer melk rechtstreeks vanaf de boerderij.

De coöperatie heeft zo’n 60 leden in Nederland, vooral in Brabant en Limburg. Zij waren voorheen lid van de Belgische coöperatie Walhorn, die in 2014 fuseerde met Arla.

Fosfaatreductieplan

Overstappen naar Arla is voor Nederlandse melkveehouders geen uitweg om onder het fosfaatreductieplan uit te komen. Komt er een algemeenverbindendverklaring (AVV) voor de melkveehouderij, dan geldt die voor alle melkveehouders in Nederland, waar ze ook aan leveren. Binnen de zuivelorganisatie NZO heeft Arla overigens ook ingestemd met het fosfaatreductieplan; een besluit waar de Nederlandse leden het in overgrote meerderheid fel mee oneens waren, zo blijkt uit mededelingen van deze leden. Op een vorige week gehouden ledenbijeenkomst stemden 4 leden in met het reductieplan.

Beheer
WP Admin