RundveeNieuws

ABN en ING wachten fosfaatdebat af

ABN Amro en ING willen nog niet meedoen aan een fosfaatplan dat de belangrijke derogatie voor de melkveehouderij moet redden. Ze laten onder meer de uitkomst van het Tweede Kamerdebat donderdag mee wegen.

Voor de uitvoering heeft deelname van de banken geen consequenties. Rabobank heeft eerder aangekondigd de hele last te dragen als andere banken niet meedoen.

Voorschot op fosfaatrechten

Onderdeel van het fosfaatplan is een regeling waarbij melkveehouders hun veestapel kunnen krimpen in ruil voor een voorschot op fosfaatrechten. Rabobank was direct bij het plan betrokken, de andere banken niet. Melkveehouders mogen deze voor het vaste bedrag van €1.200 terug kopen. Als de rechten minder waard worden of niet worden ingevoerd, kopen de melkveehouders de rechten niet terug en is het verlies voor de bank.

De regeling beslaat 60.000 koeien en dus een maximaal risico van €72 miljoen voor de bank. Rabobank wil graag dat de andere banken dat deel van de rekening oppakken dat bij hun marktaandeel in de kredietverlening aan melkveehouders past. Rabobank heeft in de gehele land- en tuinbouw in Nederland een marktaandeel van 85%.

Beheer
WP Admin