Westland Milk sluit jaar met verlies af RundveeNieuws

Westland Milk sluit jaar met verlies af

De tweede zuivelcoöperatie in Nieuw-Zeeland, Westland Milk, heeft een zwaar seizoen achter de rug.

De onderneming sloot boekjaar 2015-’16 (tot 31 maart) af met een nettoverlies van omgerekend €9,5 miljoen. De omzet daalde met €33,6 miljoen naar €387,7 miljoen. De contante melkprijs kwam omgerekend naar Nederlandse omstandigheden uit op 19,5 cent per kilo melk.

Situatie EU ook oorzaak slechte cijfers

Westland wijt de slechte cijfers aan verschillende oorzaken. Natuurlijk had ook Westland net als andere zuivelondernemingen te maken met de slechte prijzen op de wereldmarkt. De onderneming geeft vooral de EU de schuld van de overproductie van melk. De problemen die dat op de wereldmarkt opleverde, werden volgens vertrekkend voorzitter Matt O’Regan versterkt door de sterke Nieuw-Zeelandse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Daarbij vielen de inkomsten van de verkoop van zuivel met toegevoegde waarde tegen. De ingebruikname van een nieuwe ingrediëntenfabriek liep vertraging op en een aanpassing van de Chinese regelgeving maakte het voor de zuivelonderneming moeilijk haar ambities in China waar te maken. Ook wat betreft de verkoop van houdbare melk in China had Westland veel last van concurrentie uit de EU.

Positief over huidig boekjaar

Wat betreft het huidige boekjaar is Westland positiever. Extra verwerkingscapaciteit verhoogt de flexibiliteit en mogelijkheid om meer producten met toegevoegde waarde te produceren. Ook de recent aangekondigde joint-venture met Ausnutria, Westlands grootste afnemer van ingrediënten, moet helpen om de melkstroom beter tot waarde te brengen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin