Minder zuivel- en vleesconsumptie zijn volgens Engels onderzoek goed voor het klimaat - Foto: Joris Telders RundveeNieuws

‘Verhoog belasting op vlees en zuivel’

Het extra belasten van vlees en zuivel leidt tot een sterke daling van de CO2-uitstoot en grote voordelen voor de volksgezondheid.

Dat schrijft het Britse dagblad The Guardian op basis van onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Oxford, en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Door vlees en zuivel met respectievelijk 40 en 20% te belasten, kan de klimaatschade worden vergoed die het maken van deze producten veroorzaakt. Daarbij zouden genoemde belastingpercentages mensen afschrikken om veel van deze producten te consumeren.

Voordelen van minder vlees- en zuivelconsumptie

Voedingsmiddelen met een grote impact op het klimaat, zoals vlees en zuivel, blijken ongezond als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Zo eten Amerikanen gemiddeld drie keer meer vlees dan geadviseerd. Als gevolg van een gezonder dieet, zouden er volgens de onderzoekers wereldwijd een half miljoen minder mensen overlijden aan een hartaanval, een beroerte of kanker. Daarbij zou minder consumptie van vlees en zuivel leiden tot een verdere daling van de CO2-uitstoot.

De productie van voedsel is goed voor een kwart van alle uitstoot van broeikasgassen, die op zijn beurt verantwoordelijk is voor opwarming van de aarde. Een groot deel hiervan is weer afkomstig van de veehouderij. Deze emissies nemen toe als gevolg van de stijgende vraag naar vlees en zuivel, doordat steeds meer mensen zich dit soort producten kunnen veroorloven. In het optimale belastingplan zouden de klimaatemissies met 1 miljard ton per jaar afnemen, zo rekenden de onderzoekers uit. Het gaat om eenzelfde hoeveelheid als de gehele luchtvaartindustrie.

Inzet van opbrengsten van extra belasting

Opbrengsten van deze extra belasting zouden moeten worden ingezet om gezonde voeding goedkoper aan te bieden. Denemarken besloot belasting te heffen op producten met ongezonde verzadigde vetten. Maar omdat niet duidelijk was waar dit geld heenging, werd deze belastingmaatregel na een jaar beëindigd. In Mexico is het heffen van extra suikerbelasting op frisdranken een succes, omdat met het geld dat dit oplevert gratis waterpunten op scholen worden ingericht.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin