Volgens Van Dam moet in 2017 de rundveestapel krimpen met 200.000 koeien, wil hij naar Brussel kunnen voor de onderhandeling over de derogatie in 2018. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Van Dam werkt aan opkoopregeling voor koeien en varkens

De zuivel werkt samen met het ministerie van Economische Zaken en banken aan een pakket van maatregelen om de rundveestapel te bedwingen in 2017.

Dat zei Martijn van Dam woensdagavond op een bijeenkomst voor melkveehouders georganiseerd door ZLTO en LLTB. Er zaten ongeveer 450 melkveehouders in de zaal, circa 10 procent van het aantal melkveebedrijven Zuid-Nederland.

Volgens Van Dam moet in 2017 de rundveestapel krimpen met 200.000 koeien, wil hij naar Brussel kunnen voor de onderhandeling over de derogatie in 2018. Bijna de helft van het aantal koeien wil hij reduceren met het voerspoor en een stoppersregeling. De rest moet via een opkoopregeling en zogenoemde ‘stand still’.

Voerspoor

Met Nevedi (koepelorganisatie van veevoerbedrijven) wordt gesproken over een mogelijke verruiming van het voerconvenant. Daarin is de fosforreductie in krachtvoer geregeld. Onderzocht wordt of het ook mogelijk is om bijproducten hier ook bij onder te brengen. Doel is om een vermindering van de fosfaatproductie te realiseren. Deze reductie moet goed zijn voor een krimp van de rundveestapel van 30.000 koeien.

Stoppersregeling

Met de banken wordt gewerkt aan een regeling voor stoppers. De regeling moet het aantrekkelijk maken voor stoppers om in 2017 het bedrijf te beëindigen. Van Dam zei ook te onderzoeken of het mogelijk is fiscale maatregelen in te zetten. Naar verwachting gaat het om 5.000 tot 6.000 bedrijven die willen stoppen, goed voor een vermindering van 50.000 koeien.

Gedwongen minder melk produceren

De zuivelondernemingen onderzoeken of het mogelijk is om hun leden een productievermindering van melk op te leggen. Dit zou in moeten gaan in 2017. Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij zei dat deze maatregel bedoeld is om een zogenoemde ‘stand still’ van het aantal koeien te bewerkstelligen.

Opkoopregeling

Tot slot wil Van Dam de 23 miljoen euro uit Brussel inzetten voor het reduceren van de fosfaatproductie. “We willen de fosfaatproductie zo veel mogelijk verminderen”, legde hij de aanwezige boeren uit. Volgens Romijn komt dit neer op een opkoopregeling voor koeien en varkens. Hij benadrukte dat Van Dam onvoldoende financiële middelen heeft om voldoende vee op te kunnen kopen. De staatssecretaris ging hier niet op in.

Van Dam hamerde erop dat hij in Brussel wil knokken voor het behoud van de derogatie. “Behalve het economische belang van derogatie voor de veehouderij, is het behoud ervan ook goed voor ons milieu en landbouw. Zonder derogatie, moet u heel veel meer geld uitgeven aan kunstmest en mestverwerking”, zei Van Dam tegen de boeren in de zaal. Na afloop van de bijeenkomst stond hij aanwezige boeren nog uitgebreid te woord.

Maandagavond wordt het pakket door de zuivelsector en de banken gepresenteerd. Van Dam wil deze maand nog het pakket aan maatregelen en het wetsvoorstel bespreken in de Tweede Kamer.

Beheer
WP Admin