Wellicht wordt het voor melkveehouders toch mogelijk om via voermestcontracten afspraken te maken over de afzet van mest en aankoop van voer. - Foto: Michel Velderman RundveeNieuws

Van Dam voorzichtig bereid tot voermestcontracten

Wellicht wordt het voor melkveehouders toch mogelijk om via voermestcontracten afspraken te maken over de afzet van mest en aankoop van voer, om op deze manier de regionale kringloop te sluiten. Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam zegde toe naar de mogelijkheden hiervoor te gaan kijken, als de Tweede Kamer hierom vraagt.

De Kamer heeft hier eerder ook al om gevraagd. Er moeten nog wel zaken bekeken worden over bijvoorbeeld de maximale straal rondom het bedrijf waarvoor dit zou kunnen gelden. Van Dam deed de toezegging op een bijeenkomst in Veghel, waarbij hij in gesprek ging met melkveehouders van ZLTO en LLTB over het fosfaatrechtenstelsel.

Van Dam zegt niets toe

Bestuurders van LTO deden verwoede pogingen om Van Dam over te halen tot toezeggingen over de maatregelen die getroffen moeten worden om de fosfaatproductie in 2017 te verlagen in verband met de derogatie. Kees Romijn (LTO Melkveehouderij) probeerde Van Dam te ontlokken om meer dan de beschikbare €23 miljoen aan crisisgelden uit te trekken voor fosfaatvermindering. Van Dam zegde niets toe: hij zegt geen geld te hebben, maar wel bereid te zijn op andere manieren bij te dragen. De staatssecretaris benadrukt dat het om het totaalpakket gaat. Zo kijkt hij of het mogelijk is om de fosfaatvermindering via het voerspoor algemeen verbindend te verklaren. Hans Huijbers (ZLTO) is heel stellig op dit punt. “Dit kabinet heeft de productschappen van ons afgenomen, waardoor we als sector niets verbindend kunnen verklaren”, zegt hij. Hij vindt dat Van Dam ervoor moet zorgen dat dit wel weer kan.

Lees meer over fosfaatrechten in het dossier

Kringloopwijzer wettelijk geaccepteerd

LTO vindt ook dat de kringloopwijzer wettelijk moet worden geaccepteerd, zodat er zo efficiënt mogelijk met fosfaat kan worden gewerkt. “Niemand van ons heeft het recht om het fosfaat dat bestemd is voor onze kinderen en kleinkinderen nu te gebruiken. Met de kringloopwijzer voer en boer je anders”, aldus Huijbers. Hij vindt dat het ministerie ook over de brug moet komen bij het maatregelenpakket waar de sector aan werkt. Huijbers benadrukt dat de maatregelen waar de sector aan werkt pijn gaan doen bij boeren. Hij vindt dat de sector dit offer niet kan doen, zonder dat het ministerie ook mee doet. “Het moet wel wederkerig zijn”, vindt Huijbers. De stoppersmaatregel aantrekkelijk maken met fiscale maatregelen wordt hierbij ook genoemd.

Snel duidelijkheid

Naar verwachting komt de sector maandag met haar voorstel met maatregelen om de fosfaatproductie te verlagen. Van Dam hoopt het wetsvoorstel voor de invoering van fosfaatrechten nog deze maand in de Tweede Kamer te behandelen, waarmee er meer duidelijkheid komt over de invoering van de wet. Van Dam zegt in Brussel te gaan knokken voor derogatie. Van Dam wil bovendien voor 2018 een betere en ruimere derogatie krijgen dan nu, omdat dit goed is voor het milieu, de biodiversiteit en de sector. De staatssecretaris wil het niet laten gebeuren dat Nederland de derogatie verliest. Op de vraag van een boer of er zonder derogatie geen fosfaatrechten komen antwoordde Van Dam klip en klaar: zonder derogatie voeren we het fosfaatrechtenstelsel niet in. Dan heeft het geen doel.

Beheer
WP Admin