Van Dam: principeakkoord over fosfaatvermindering - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Van Dam: principeakkoord over fosfaatvermindering

Er is een principeakkoord over het totaalpakket voor de vermindering van de fosfaatproductie in de melkveehouderij in 2017. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) na een urenlang overleg met vertegenwoordigers van de zuivelsector.

Definitieve besluitvorming bij de deelnemende organisaties moet nog plaatsvinden, dat staat voor vrijdagochtend (18 november) gepland. Vrijdagmiddag verwacht Van Dam met details over het fosfaatreductieplan te kunnen komen.

‘We kunnen hiermee naar Brussel voor derogatie’

Volgens Van Dam biedt het totaalpakket van maatregelen voldoende fosfaatreductie om het in Brussel aan de Europese Commissie voor te leggen. “We kunnen hiermee samen met de sector naar Brussel om daar te onderhandelen of het voldoende is om de derogatie te behouden en hopelijk ook kunnen behouden”, aldus Van Dam. “Het bedrijfsleven steekt zijn nek uit, dat is ook nodig. Ik ondersteun daarbij met financiële en juridische maatregelen. Gezamenlijk zou dat voldoende moeten zijn om derogatie te behouden”, aldus Van Dam na afloop van het overleg met de sector.

Voerspoor, stoppersregeling en krimp veestapel

De maatregelen in het pakket hebben betrekking op het voerspoor, een regeling voor stoppers en krimp van de veestapel. Via de zuivelsector wordt op deze manier ook de fosfaatproductie verlaagd. De juridische maatregelen die Van Dam neemt, zijn er ter ondersteuning van maatregelen die private partijen nemen.

Het overleg tussen het ministerie, LTO, NMV, NZO, NAJK, Rabobank, NetwerkGrondig, SNM en de Brabantse Milieufederatie duurde veel langer dan de aanvankelijk geplande 1,5 uur. Hoewel de partijen het wel eens waren over het type maatregelen, was er nog punt van discussie over de omvang van de te nemen maatregelen, om in totaal voldoende fosfaatreductie te realiseren.

Vanmiddag mogelijk totaalpakket bekend

Het bedrijfsleven krijgt tot morgenmiddag de gelegenheid om het pakket voor te leggen aan hun achterban. Definitieve besluitvorming hierover bij organisaties en partijen moet nog plaatsvinden. Die afstemming is nodig om het totaalpakket goed te keuren. Vanmiddag verwacht Van Dam het totaalpakket via een brief aan de Tweede Kamer bekend te maken.

De Tweede Kamer zal het wetsvoorstel niet volgende week, maar de laatste week van november behandelen. Hoewel er brede steun was voor het verzoek van Helma Lodders (VVD) om het wetsvoorstel volgende week te behandelen, is het om agendatechnische redenen toch een week uitgesteld. Komende week staat de behandeling van de begroting voor landbouw en natuur op de agenda voor dinsdag en donderdag.

Beheer
WP Admin