Ruud Tijssens, voorzitter van het mestinvesteringsfonds - Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Scherpere criteria mestinvesteringsfonds

Het mestinvesteringsfonds heeft zijn criteria voor nieuwe projecten aangescherpt.

Het eindproduct moet een drogestofgehalte hebben van 55% en in het bedrijfsplan moet de verkoop op een hoogwaardige wijze zijn gerealiseerd. De extra eisen komen bovenop de bestaande eisen, zoals het percentage fosfaat dat geëxporteerd wordt en de effectiviteit van de investering in euro’s per kilo te exporteren fosfaat.

Meer capaciteit nodig voor aantrekkelijke markten

Volgens Ruud Tijssens, voorzitter van het fonds, is in de afgelopen periode duidelijk geworden dat de mestprijzen in Nederland niet zozeer worden bepaald door de mestverwerkingscapaciteit, maar door de vraag of de geëxporteerde producten geschikt zijn om in markten weg te zetten, waar de mineralen, zoals organische stof, maximaal waarde hebben. “We zijn tot de conclusie gekomen dat vooral meer capaciteit moet worden ontwikkeld, die het mogelijk maakt om het in aantrekkelijke exportmarkten, zoals Polen, Hongarije, Noord-Spanje, te kunnen leveren.” Daarbij is volgens Tijssens de professionaliteit van het verkoopkanaal van groot belang. “Een sterk merk en marketing zijn cruciaal. Daarom zijn beide zaken in de nieuwe criteria meegenomen”, aldus Tijssens.

Elfde project van start

Het mestinvesteringsfonds is een initiatief van 25 mengvoerbedrijven en ondersteunt nieuwe mestverwerkingsprojecten door het beschikbaar stellen van achtergestelde geldleningen. Inmiddels zijn 10 projecten gefinancierd, waardoor bijna 3 miljoen kilo fosfaat extra verwerkingscapaciteit is gerealiseerd.

Het meest recente (elfde) project is dat van maatschap Hartlief uit Donderen in Drenthe. Het project gaat ruim 70.000 ton mest verwerken en zal bijna 500.000 kg fosfaat buiten de Nederlandse landbouw plaatsen. Volgens fondsmanager Marc Stals wordt met dat project, dat voldoet aan de nieuwe criteria, de drie miljoen kilo fosfaat overschreden.

Beheer
WP Admin