Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

RvS: Nieuwe ligboxenstal mag er komen

Een melkveehouder in de voormalige gemeente Wymbritseradiel, nu onderdeel van de gemeente Súdwest-Fryslan, heeft na 2 jaar procederen zijn omgevingsvergunning definitief binnen.

De Raad van State heeft groen licht gegeven, nadat vorig jaar de rechtbank Noord-Nederland dat ook al had gedaan. De melkveehouder wil zijn bedrijf uitbreiden en een ligboxenstal bouwen voor jongvee met een oppervlakte van ongeveer 1.800 vierkante meter.

Bouwplan niet in strijd met bestemmingsplan

Een aantal bewoners van recreatiewoningen ten noordoosten van het perceel van de melkveehouder zijn in beroep gegaan, omdat ze vrezen voor hun uitzicht als de stal wordt gebouwd.

Volgens de bezwaarmakers was de vergunde ligboxenstal gedeeltelijk gesitueerd buiten de noordelijke en oostelijke bebouwingsgrenzen. De Raad van State oordeelt echter dat het bouwplan niet in strijd is met het bestemmingsplan en dat er daarom geen aanleiding was een omgevingsvergunning te weigeren.

Alternatieve locaties voor stal

Verder vonden de bezwaarmakers dat de gemeente had moeten kijken naar alternatieve locaties voor de stal. De Raad van State is echter van mening dat dat niet noodzakelijk was, omdat de aanvraag voor de stal voldeed aan de eisen van het bestemmingsplan, zodat alternatieven niet aan de orde waren.

Het hoger beroep is ongegrond, de boer houdt zijn omgevingsvergunning.

Beheer
WP Admin