Foto: ANP RundveeNieuws

Russische consument schrikt van MKZ bij Moskou

De uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in het dorpje Visjmanovo, ten noordoorsten van Moskou, heeft een schrikreactie veroorzaakt bij consumenten in heel Rusland. Vooral het bericht dat ook zo’n 4.000 ton zuivel in Moskou uit de schappen moest worden teruggehaald, heeft mensen bang gemaakt.

MKZ is een dierziekte die ook ook mensen kan besmetten, vooral door de consumptie van zuivel. Een besmetting is voor mensen niet gevaarlijk, maar kan wel erg onaangenaam zijn, omdat het onder andere een pijnlijke mond kan veroorzaken.

De zuivel kwam via de Joerjev-Polskifabriek naar de consument. Moederbedrijf Wimm-Bill-Dunn (nu onderdeel van Pepsi Co) zag zich genoodzaakt om consumenten ervan te verzekeren dat zijn babyvoeding (merk Agoesj) niet gevaarlijk is voor gebruik. Wimm-Bill-Dunn schat de schade van de uitbraak al op 100 miljoen roebel (€1,45 miljoen).

800 runderen vernietigd

In Visjmanovo zijn ruim 800 runderen vernietigd op een groot ex-staatsbedrijf en bij enkele keuterboeren. De grote boerderij wordt waarschijnlijk helemaal opgedoekt, omdat enkel ontsmetten kennelijk niet als afdoende wordt gezien. In de provincie zijn nu nagenoeg alle vatbare dieren gevaccineerd en is alle afvoer van melk en vlees voor 14 dagen verboden. Het leger is ingezet om toe te zien op de naleving van stand-still en vervoersbeperkingen in een breder gebied om de haard.


De vraag blijft waar het virus vandaan komt. De veroorzaker is het virustype Asia-1, dat normaliter alleen zuidelijker voorkomt, in Turkije, China en het verre oosten van Rusland. Wel staat op enkele tientallen kilometers van Visjmanovo het MKZ-onderzoeksinstituut Arriah. Niemand heeft nog hardop de vraag gesteld of daar iets is misgegaan.

Beheer
WP Admin