Rundveehouderij

Nieuws 17447 x bekeken 41 reacties

Romijn: plan in de maak voor 175.000 koeien minder in 2017

De zuivelsector onderzoekt of met het voerspoor, een koeopkoop- en een stoppersregeling de rundveestapel aantoonbaar kan krimpen, met ten minste 175.000 koeien in 2017. Dat zegt Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij.

De betrokken partijen komen eind deze week of begin volgende week met een sectorplan voor krimp van de rundveestapel. Doel is de derogatie in 2017 veilig te stellen en de onderhandelingen over derogatie in 2018 te kunnen starten. Romijn: "We zijn druk bezig uit te zoeken of de maatregelen die we voor ogen hebben, uitvoerbaar zijn."

Koeien opkopen met overheidsgeld heeft direct effect

De maatregelen die de sectorpartijen bestuderen zijn het voerspoor (terugdringen van fosfor in veevoer), een opkoopregeling van koeien (slachtpremie) en een stoppersregeling. De laatste twee grijpen direct in op het aantal koeien en dus de fosfaatproductie. Het voerspoor heeft invloed op de fosfaatgehaltes in mest.

Koeien opkopen met geld van de overheid is een manier die direct en aantoonbaar ingrijpt. Romijn: "We moeten ten minste 175.000 koeien minder hebben in Nederland in 2017. Dat is een aanzienlijk aantal. De regeling wordt daar ook op ingestoken. Met hier en daar een koe verminderen, komen we er niet." Over de financiering van de regeling, wil Romijn nog niet veel kwijt. "Duidelijk is wel dat de €23 miljoen die Van Dam nog aan EU-geld heeft liggen, niet genoeg is."

Banken werken aan aantrekkelijke stoppersregeling

Ook wordt er gewerkt aan een stoppersregeling. De banken zouden werken aan een financiële constructie die het aantrekkelijk moet maken voor stoppers om hun bedrijf zo snel mogelijk te beëindigen, zonder inkomsten van de nog in te voeren fosfaatrechten te moeten missen.

Romijn benadrukt dat het hectische tijden zijn voor de sector. "Het is voor een individuele melkveehouder moeilijk voor te stellen wat een bedrijfsvoering zonder derogatie betekent. Zonder derogatie zijn vrijwel alle melkveebedrijven overschotbedrijven en moet er fors meer mest worden verwerkt."

Laatste reacties

 • chila

  En dat is dan geen staatssteun ?

 • alco1

  Zal goed bij de burger overkomen.
  Zielige koetjes.

 • daan1908

  Wat nu als de derogatie verdwijnt , niets aan de hand . Fosfaatplafond is weg , grondwater systeem Belgie . Wie dan teveel mest produceerd moet betalen en dat is het enige systeem dat werkt . De rest van wat de Heren gaan verzinnen eindigt voor de Rechtbank .

 • boerderij12

  lto propageerde toch vrij melken

 • Klaasvaak

  Toch denk ik dat dit een uitstekend idee is. Beter uitvoerbaar dan het AB quotum wat NZO recent voorstelde. Misschien kunnen wel zelfs een 5% verplichte afvoer instellen en de rest opkopen van stoppers.

 • Hindrik66

  Overheids/belastinggeld naar de grote groeiers ipv naar de Grieken............
  Koren op de molen voor blonde Geert

 • weerd1962

  klein rekensommetje..
  23 miljoen delen op 175000 koeien.
  dat is 131.43 per koe.
  Daar koop je toch geen bedrijven mee op?

 • wimschaap

  inderdaad lto was voor quotum afschaffing nou is goed uitgepakt

 • pette

  Als we dan ook maar 40cent of meer voor de melk krijgen dan is het en mooie oplossing

 • boerderij12

  friesland campina zit op ledenvergadering ook nog steeds te verkondigen dat afschaffen melkquotum zeer verstandig was dan ook geen a en b quotum zoals nzo voorsteld

 • winden

  Niet veel bedrijven maar tog zijn er bedrijven die zonder deorgratie geen mest af hoeven voeren. Maar met deorgratie is beter kun je veel kunstmest mee uitsparen. En mest is beter voor de bodem. En zo als ik al meer zeg wie eet al dat gras op? Je kan niet overal akkerbouw gewassen telen.

 • vd meer

  Van Dam en Thieme draaien bewust de sector de nek om

 • Klaasvaak

  @weerd1962
  Er staat ook duidelijk dat 23 miljoen niet genoeg is.

  Wees allemaal vooral blij dat er plannen zijn waarbij de nalatige overheid de portemonnee moet trekken. Het geeft het snelste resultaat!

 • Keunen

  Hebben we in de jaren 70 ook niet zo'n regeling gehad?. ( S.L.O.M.)
  Daarna kwam het melkqoutum, Misschien een herhaling ?

 • jeannettedekker1

  Het is 1-4-2015 quotum gaat er af na jarenlang debatteren. Discussie fabrieksquotum NEE. AB quotum NEE..concureren op de wereldmarkt is het motto. Maatlatstallen emissie arm ,welzijn top. Leges betalen ammoniakrechten kopen vergunningen studiereizen kosten noch moeite gespaard. Grond aankopen duur maar noodzaak voor mestplaatsing .allemaal 40 of 60 koeien erbij om de kosten te betalen.STOP 2-7-2015. Vergeten 2002 fosfaatplafond,allemaal terug naar af. 9-7-2016 70 procent boeren wil terug in aantal koeien.hebben we nu een klap van de molen gehad of de hele molen op de kop gehad. We moeten schadevergoeding eisen,we zijn op het verkeerde been gezet inplaats van slaafs achter die sukkels aan te lopen.

 • jeannettedekker1

  Laat iedereen zijn eigen broek ophouden,zorgen voor voer en mestplaatsing de markt zal zijn werk doen,en anders moet de overheid maar zorgen voor poen,die hebben hier de fout veroorzaakt ...!!!maar niet de gezonde bedrijven met vee en grond in evenwicht voor de kosten laten opdraaien SCHANDE.

 • piethermus1

  Mensen.... De wedstrijd is verloren. Door eigen geneuzel en getreuzel van de sector zelf. Mensen, individuen, boeren hebben ook zelf verantwoordelijkheid m.b.t. eigen bedrijfsbeslissingen. Niemand dwong om uit te breiden. Niemand dwong om een grote stal te bouwen. Dat waren allemaal eigen keuzes.

  Ik zou als men de derogatie op korte termijn wil behouden toch echt niet buiten de Brusselse lijntjes willen kleuren. Goed beschouwd ligt de Nederlandse melkveehouderij door eigen getreuzel en geneuzel op het hakblok. Om de Nederlandse melkveehouderij een flink koppie kleiner te maken. Voor wederom getreuzel en geneuzel achter de komma is er geen tijd meer. En geen Brussels krediet meer. We hebben het zelf verspeeld en verspelen het nog steeds tot op de dag van vandaag. Rigoureus snijden om erger te voorkomen.
  Haal weg van dat hakblok! Auwww doet het toch.

 • alco1

  Piet. In mijn ogen snap jij het ook niet hoe kikkers zich gedragen in een open kruiwagen.
  En daarnaast is het hakblok een plafond wat gefantaseerd is uit gedateerd verleden.

 • Koen Franken

  @piethermus1 , denk dat jij het aan het rechte eind hebt . Je kunt wel steeds willen dat het plafond word bijgesteld maar we hebben het krediet ind geheel verspeelt in Brussel . Zelfs de laatste 3 jaren hebben we ons al niet meer aan de afspraken gehouden wat betreft de derogatie , eens houd het daar op . En dat is nu ben ik bang voor .

 • BetterCows

  Bevrijdingsdag 02-07-2015 .

 • Liefting

  Hallo allemaal die 23 miljoen is gelabeld en gaat echt niet allemaal naar de rundveesector. Anders is de varkenshouderij een worst voor gehouden die dan door rundveehouderij word verorberd. POVers Ingrid en Erik wanneer laten jullie je horen of moet alles naar de rundveehouderij?

 • vd meer

  @jeanettedekker1, allemaal 40 of 60 koeien erbij,
  Sorry met alle respect in 2015, 250 boeren met meer dan 250 koeien in de stal,
  in 2016, meer dan 500 boeren met meer dan 250 koeien in de stal, en hierbij zitten veel boeren die da laatste jaren o.a. nieuwe stallen hebben gebouwd en die zijn gegroeid van 60,70,80 naar 300, 400 melkkoeien en dat met bv maar 50 of 70 hectare per bedrijf. Niet alleen Den Haag is schuldig, ook de LTO, de zuivelfabrieken en een deel van de boeren zelf. Er was een fosfaatplafond en doordat veel boeren (ongelimiteerd) gingen groeien is er teveel fosfaat geproduceerd en heb je nu deze problemen. Ik weet dat in de Randstad het fosfaatgehalte hoger ligt, maar daar kijkt Brussel niet naar. Er is een plafond en die is overschreden, punt uit.

 • Farmer4life2

  Onze eigen sector heeft gigantisch gefaald.
  LTO, NZO en RFC. zij hebben de politiek ervan overtuigd dat we het zelf konden regelen.

  Van Dam heeft uiteindelijk alleen gefaald in niet juist zijn huiswerk (samen met Sharon Dijksma) gemaakt.

  De hele sector is zó gegroeid door alle profetische verhalen. Het zou goud worden!
  Volgens mij is de mest goud geworden voor de akkerbouwers.

  Als we van veel problemen af willen dan moeten we inkrimpen en op een andere (duurzamere en grondgebonden manier verder gaan)

  Het is nu derogatie en fosfaatrechten. Maar straks co2 en ammoniak emissies.
  Daarna
  Natuur en waterkwaliteit
  Daarna weidegang en ziektevrij ibr en bvd.

 • parnas

  Ik denk dat een kleine meerderheid van onze collega's dit probleem veroorzaakt hebben . Je kunt toch niet aan de burgers uitleggen dat iemand 8 of meer koeien per hectare heeft en een andere maar 3 of minder en dat die ook moeten opdraaien voor het probleem? Wie een te dure woning heeft aangeschaft en in de problemen komt wordt ook niet door de andere woningbezitters geholpen? Nu moeten wij wel helpen om de grote groeiers te helpen. Kun je wel zeggen dat het mocht? Ja het mocht maar jullie hebben er zelf wel voor gekozen en dat dit nu verkeerd uitpakt dat is de gok die is genomen. Nu worden heel veel gezinsbedrijven de dupe. Eline Vedder heeft dit goed verwoord.

 • Wesseling76

  Dit is allemaal schuld van de overheid. Zij hebben de vergunningen afgegeven. Dus als er iemand moet lijden zijn hun het. En wat proberen ze nu? De NZO het werk te laten doen. Hoop dat ze daar voor passen. Wie ruimte heeft moet mogen melken. Groei je dan heb je grond nodig. Overschot aan mest moet je verwerken. Keurig toch. Laat de markt ze werk doen. Overheidssteun is meestal voor de stoppers.

 • piethermus1

  Hunnie hebben ut gedaan...! Ja...! Zullie daaro! Ikke nie!

  (Even de houding van sommige navelstaarderige collegaboeren typeren, die zichzelf als centrum van het universum zien).

 • juur

  Kalverenhouderij breidt flink uit door bouw nieuwe stallen rond Slagharen al 4000 stuks Dit is ook meer mest en fosfaat. Waarom alleen melkvee aanpakken?

 • teunisenwilly1

  Wie zegt dat er stoppers zijn. De kleine bedrijven met grond zijn juist nog de gezondste bedrijven. Als er gestopt moet worden is als eerste aan de beurt het bedrijf van Kees Romijn uit gebreid en over het fosfaat plafond heen ge gaan!!! Misselijk!!!!
  Zijn bedrijf woord in de benen gehouden met zijn neven functie.
  De gene die het meest uitgebreid hebben daar moet krimp plaats vinden zei zijn de veroorzakers van het fosfaat overschot. Met dat voerspoor help je de koe ook nog te gronden. Moet Rendac ook nog uitgebreid worden. Of draaien ze die ook door de vergister.
  We mogen blij zijn dat er geen MKZ uit braak gekomen is met die vele aan kopen in 2015 . zei hebben de hele sector op het spel gezet. Daar licht de oorzaak en daar moet je aan pakken. Wanneer gaat het gezond boeren verstand eens werken bij LTO. Dit verhaal van Romijn lost niets op. Allemaal geld verslindende dingen die toch niet haalbaar zijn.

 • alco1

  @Piet. Je even weer uit de droom helpen.
  Niemand van de boeren heeft iets illegaals gedaan.
  Als er al wat aangewezen kan worden zijn het de beleidsmakers die verzuimt hebben ten tijde van het quotum iets te regelen.

 • boergert

  Het is maar hoe je het bekijkt, er is een fosfaatplafond ingesteld, zonder rekening te houden met het feit dat er in 1980 al meer dan 2 miljoen koeien waren in Nederland, oftewel er is sinds die tijd een krimp geweest van ongeveer 25 procent, Nu daar wat van terugkomt is er plotseling teveel fosfaat, terwijl alle andere sectoren sinds 1980 verder zijn gegroeid. Het lijkt me op zijn minst logisch om de krimp die du nodig is te verdelen onder alle sectoren (past ook mooi in de reorganisatieplannen van bv de varkenshouderij). Een groot deel van de rundveemest is prima plaatsbaar in Nederland, waarom zou mest uit andere sectoren nu voorrang krijgen. Koeienvoer komt voor het grootste deel van Nederlandse bodem, dus kan de mest ook terug naar Nederlandse bodem lijkt me.

 • piethermus1

  Ja. De cijfers zijn bekend. Maar we leven nu in 2016. Ooit was Indië ook van ons.

  Deze veldslag is helaas verloren voor de Nederlandse melkveehouder. Terugtrekken op een wel verdedigbare linie. Elke goeie strateeg en veldheer doet dit.

  (Erich Von Manstein bijvoorbeeld deed dit, maar werd vervolgens getraineerd door idioten die het zgn. beter wisten. Ik zal er zelf Vom Krieg van Von Clausewitz nog eens op naslaan).

  Tal van boeren hebben zelf wel door dat het nu ellende is voor de eigen sector. De grote truuk die nu gaat spelen, is hoe gaan we die slechte boodschap communiceren richting boeren die hun bedrijf en sector als centrum van het universum zien.

  Punt 2 is dat we de schade zo veel mogelijk beperken. Irreeel wensdenken helpt niet en Cognitief dissonant zijn ook niet.

 • 344412

  We hebben te veel koeien. We moeten dus terug. Iedereen. Wel wordt het tijd dat de grote groeiers gevraagd wordt méér dan gemiddeld terug te gaan. Ze worden nu niet aangesproken en zelf houden ze zich oorverdovend stil.

 • alco1

  Je wringt je wel in vreemde bochten Piet.

  In de aandelen sector moet er altijd bij gezegd worden.
  Successen in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
  En in dit verhaal dus net andersom.
  Met stommiteit in het verleden hoeft men niet voor altijd gebukt gaan.

  En 344412.

  Er zijn niet teveel koeien.
  Als alle mest goed verdeeld wordt is er zelfs een tekort.
  Zo zijn we milieu technisch goed bezig.
  Mest afvoeren en kunstmest aankopen!!!
  Te zot voor woorden is dat dit niet duidelijk gemaakt kan worden aan de beleidsmakers.
  En ook dat juist afschaffing van derogatie een milieu negatief aspect is.

 • 344412

  Produktie is 180 miljoen kg fosfaat, plaatsingsruimte is totaal ruim 130 miljoen kg. Rest moet al verwerkt worden. Is niet één ander land in EU die meer produceert dan kan plaatsen.

 • alco1

  344412.
  Het gaat om wat we kunnen plaatsen in de mineralen boekhouding en dat is nog meer dan die 180 miljoen kg fosfaat.
  Jij laat je ook indoctrineren wat de leken bureaucraten gefantaseerd hebben en neer gekwakt in een plafond.

 • evanderpasch1

  dweilen met kraan open
  snap alleen niet dat varkensrechten wel mag is tot europesche hof geweest of moet nvv een nieuwe procudure opstarten en koe rechten niet anders maar tijdelijk niet verhandelbaar maken dan mag het wel

 • alco1

  Vanderpasch. Doe jij nu een pleidooi voor fosfaatrechten?

 • wmeulemanjr1

  Alles gericht op de stopper?

 • c.ferdinands

  hartstikke gek om te denken dat de melkfabrieken een melk reductie kunnen
  bewerkstelligen er komen straks dan wel handelaren die de melk voor wie dat wil
  naar het buitenland verkopen

 • Jan H A

  wie verteld mij dat als we in 2017 onder het fosfaatplafon komen de derogatie dan zeker door gaat

 • dayo

  waar moeten al die koeien geslacht worden?? slachthuis amsterdam gaat ook dicht

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.