Tot eind 2014 haalde NoorderlandMelk zelf de melk op. - Foto: Penn Communicatie RundveeNieuws

NoorderlandMelk uit rood door positief 2015

Coöperatie NoorderlandMelk heeft een positief 2015 achter de rug. De melkprijs die de leden ontvingen, is weliswaar stevig gedaald, maar de coöperatie boekte een netto-resultaat van ruim €945.000.

Daardoor ontstond er weer een positief eigen vermogen. Dit blijkt uit het gedeponeerde jaarverslag.

Dankzij de winst over 2015 bedraagt het eigen vermogen nu ruim €800.000. De leden van NoorderlandMelk ontvangen een melkprijs die conform is aan de garantieprijs van FrieslandCampina, maar zonder nabetaling.

12 leden produceren Weide Weelde-melk

Door de in 2015 sterk gedaalde melkprijs kelderde de omzet met 23,6%, van ruim €45 miljoen naar €34,5 miljoen. De coöperatie leverde zo’n 110 miljoen kilo melk aan exclusief afnemer A-ware. Sinds juni van dit jaar produceren 12 leden van NoorderlandMelk ook Weide Weelde-melk. De boeren die deze melk produceren, leveren extra inspanningen voor de bescherming van weidevogels op hun land. Weide Weelde-melk is in diverse supermarkten leverbaar.

Kosten melkverkoop fors gedaald

Het betere resultaat over 2015 hangt deels samen met de flink gedaalde kosten voor de verkoop van melk. Sinds begin 2015 komen de ophaalkosten van de melk namelijk niet meer voor rekening van NoorderlandMelk, maar van A-ware. Dit spaart bijna €1,8 miljoen aan kosten uit.

Achtergestelde lening

Naast het eigen vermogen heeft NoorderlandMelk een bezit in de vorm van een achtergestelde lening aan A-ware. Die is verbonden met de leveringsovereenkomst tussen beide partijen en beloopt nu €3,3 miljoen.

Aan de schuldenkant is er een ledenschuld van €3,2 miljoen en een kortlopende schuld van €3,9 miljoen. Ook staat nog een vordering op het failliete Lyempf.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin