Foto: Ton Kastermans RundveeNieuws

Minder ammoniak door weidegang

Weidegang kan de ammoniakemissie op bedrijven verminderen. Maar ook rantsoen, huisvesting en het op veengrond uitrijden van mest zijn van invloed.

In het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is weidegang een maatregel om de ammoniakemissie terug te dringen. Voorwaarde is dat alle melk- en kalfkoeien minimaal 720 uur per jaar worden geweid. Deze maatregel levert een ammoniakemissiereductie van 5% op. Uit de deskstudie ‘PASsend beweiden’ van Wageningen UR Livestock Research in opdracht van ZuivelNL blijkt bij verschillende systemen van veebezetting, melksystemen en rantsoenen onder 1.000 uur beweiden een minimaal reductieverschil op te leveren ten opzichte van de gehanteerde normen. In de uitgangssituatie is de ammoniakemissie 46 kilo per koe per jaar. Bij minder dan 1.000 uur weidegang loopt de emissie uiteen van 41,7 tot 44,8 kilo. Zodra het aantal uren weidegang boven 1.000 komt, loopt dit terug tot 27,8 kilo bij 4.800 uur weidegang met een veebezetting van twee koeien per hectare en een conventioneel melksysteem.

Foto: Ton Kastermans

Foto: Ton Kastermans

Hoger ruweiwitgehalte

Naast weidegang spelen het rantsoen en het houderijsysteem een belangrijke rol. Een hoger ruweiwitgehalte zorgt voor een lagere ammoniakreductie. Tussen 180 en 140 gram eiwit per kilo droge stof werd een verschil van 7,2 kilo ammoniak berekend in het nadeel van het hoge eiwit. Bij emissiearme stallen is het effect van het aantal beweidingsuren 30 tot 40% groter dan bij roostervloeren.

Ook voor veehouders op veengrond blijkt dat er onder 1.000 uur weidegang weinig verband is tussen het aantal uren weidegang en mineralenbenutting en -excretie per ton melk. Weidende bedrijven scoren net iets beter dan opstallende collega’s. Dit blijkt uit het praktijknetwerk ‘Waarheen met ammoniak op veen’.

Managementmaatregelen

Met managementmaatregelen kunnen de bedrijven op veen volgens de Kringloopwijzer grotere slagen maken. Scherper voeren met een gemiddeld ruweiwitgehalte rond of onder 160 gram per kilo droge stof leidt tot minder excretie en een lagere ammoniakemissie. Een tweede maatregel waarmee veehouders op veen de ammoniakuitstoot kunnen verminderen is water toevoegen aan de mest bij uitrijden, maar ook het toevoegen van water aan mest in de opslag zorgt voor een lagere ammoniakemissie.

Beheer
WP Admin