RundveeNieuws

Melkproductie Nieuw-Zeeland toch omhoog

De melkproductie in Nieuw-Zeeland stijgt licht, zo blijkt uit cijfers van de Nieuw-Zeelandse zuivelorganisatie DCANZ. De melkaanvoer in september steeg met 0,3% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

De cijfers van de Nieuw-Zeelandse zuivelkoepel staan in tegenstelling tot de berichten die zuivelreus Fonterra de deur uit doet. Die meldt over september juist een daling van de melkaanvoer met 2% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In Australië signaleert Fonterra zelfs een aanvoerdaling met 9%.

Als beide mededelingen kloppen, is de melkaanvoer bij de concurrenten van Fonterra in Nieuw-Zeeland in september wel fors gestegen, terwijl die bij Fonterra is teruggelopen.

DCANZ geeft geen nadere toelichting op de september-statistieken. Fonterra noemt de bij zijn gedaalde melkaanvoer ‘heel ongebruikelijk’ en verwacht dat die een prijsverhogend effect op de markt zal hebben.

September begin van piekmaanden

September is in Nieuw-Zeeland de maand dat de melkproductie traditioneel gezien bijna volledig op stoom is. In juni en juli wordt nauwelijks melk aangevoerd, in augustus begint de aanvoer goed op gang te komen, waarna vijf piekmaanden volgen. Daarna begint de aanvoer langzaamaan weer te dalen.

Uitgedrukt in volumes melk, lag de melkaanvoer in september voor heel Nieuw-Zeeland een kleine 5 miljoen kilo hoger dan die in september vorig jaar.

Melkaanvoer in Australië lager dan vorig jaar

In Australië lag de melkaanvoer in september bijna 10%, ofwel ruim 43 miljoen liter onder die van september vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van zuivelkoepel Dairy Australia. Hierbij valt de aanvoerdaling bij Fonterra Australië juist mee.

Beheer
WP Admin