Melkaanvoer daalt verder - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Melkaanvoer daalt verder

De Nederlandse melkaanvoer is in oktober verder gedaald. Dit blijkt uit de laatste aanvoergegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Op het eerste oog lijkt de melkaanvoer te zijn gestegen. In oktober werd namelijk 1.154 miljoen kilo melk geleverd, terwijl dit in september nog 1.133 miljoen kilo was. Oktober bestaat echter uit 31 dagen, terwijl september er 30 telt. Omgerekend naar de dagaanvoer is er in oktober 37,24 miljoen kilo melk geleverd en in september was dit 37,80 miljoen kilo.

Toch blijft de aanvoer nog wel steeds boven die van vorig jaar liggen. Dit jaar ligt de oktober aanvoer 2% hoger dan die van vorig jaar, maar in vergelijking met de voorgaande maanden is dit nog maar een kleine plus en trekt de melkaanvoer nu steeds dichter naar het niveau van vorig jaar.

In totaal is dit jaar van januari tot en met oktober 12 miljard kilo melk geleverd: 1 miljard kilo meer (9%) dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Omslag in Duitsland

In buurland Duitsland is een duidelijker omslag gaande. Daar is de totale melkontvangst tot en met eind oktober met 0,1% (krap 26 miljoen kilo) gedaald naar bijna 26 miljard kilo, meldt het Verband Deutsche Milchwirtschaft. Vooral dankzij de afname in de laatste maanden. In oktober alleen al werd 4,7% minder melk aangevoerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is op maandbasis een kleine 100 miljoen kilo.

Zuivelreus DMK is heel hard getroffen door de dalende aanvoer. De oktober-aanvoer lag er 8,8% onder het niveau van vorig jaar. Bij de onderneming werd zo’n 50 miljoen kilo minder aangevoerd dan vorig jaar in oktober.

Lees meer over het prijsverloop van de melkaanvoer in Boerderij op Maat

Beheer
WP Admin