Foto: A-ware RundveeNieuws

Introductie weidevogelzuivel ‘geslaagd’

De introductie van Nederlandse weidevogelzuivel onder het merk Weide Weelde is tot nu toe ‘geslaagd.’ Dat zegt projectleider Adrian Langereis van NoorderlandMelk.

De betrokken melkveehouders, verenigd in het Boerengilde, zijn lid van deze leverancierscoöperatie. Ook betrokken zuivelonderneming A-ware en supermarktketen Jumbo tonen zich tevreden.

Natuurlijk mogen de volumes sneller toenemen, zo geeft Langereis aan, maar duidelijk is dat het om een proces van de lange adem gaat. Eerst is het zaak dat de supermarkten de producten in de schappen houden. Reden voor betrokken partijen en de Gildeboeren om de producten met regelmaat onder de aandacht van de consument te brengen.

Merk verder uitbouwen

Volgend voorjaar start er een nieuwe campagne. Ook worden er twee nieuwe kwarkvarianten aan het assortiment toegevoegd, zo laat Arnout Schorer van A-ware weten. Schorer geeft aan dat de concurrentie met de gevestigde orde groot is, maar dat zijn zuivelonderneming voldoende mogelijkheden ziet om het merk verder uit te bouwen. Jumbo laat weten dat de introductie van Weide Weelde succesvol is verlopen. Naast Jumbo is Weide Weelde ook verkrijgbaar in winkels van Plus, Deen en Poiesz.

Extra premie

De genoemde Gildeboeren leveren samen alle melk voor Weide Weelde. Zij ontvangen bovenop een duurzaamheids- en weidepremie, nog een cent extra premie. Daarvoor moeten zij ernaar streven om hun koeien minimaal 180 dagen per jaar te weiden. Ook moet voor minimaal 10%, groeiend naar 20%, van hun grond sprake zijn van uitgestelde maaidatum. Op deze grond mag alleen stalmest worden uitgereden. Daarnaast wordt er vanuit het weidevogelfonds ingezet op kwaliteitsverbetering voor het natuurbeheer. Van elke verkochte verpakking gaat er via dit fonds 2 cent naar speciale weidevogelprojecten van de Gildeboeren.

Voorlopig voldoende melk beschikbaar

Welk volume melk van de veehouders tot nu toe tot Weide Weelde wordt verwerkt, is niet bekend. Wel is duidelijk dat er voorlopig voldoende melk beschikbaar is om verder te groeien.

Beheer
WP Admin