IFCN: lagere kosten maar nog lagere melkprijs - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

IFCN: lagere kosten maar nog lagere melkprijs

De kosten van melkproductie wereldwijd zijn in 2015 flink afgenomen. Dat concludeert het International Farm Comparison Network (IFCN).

De gemiddelde productiekosten wereldwijd daalden van $46 naar $40,50 per 100 kilo melk (bij 4% vet en 3,3% eiwit). De flinke kostenverlaging was echter niet opgewassen tegen de enorme melkprijsdaling. De gemiddelde wereldmelkprijs daalde met 33% naar $29,40 per 100 kilo melk.

Melkveehouders in West-Europa, Noord-Amerika en Oceanië kregen het het zwaarst voor hun kiezen. 75% van de melkveehouders in deze gebieden bleek volgens IFCN niet in staat de kosten volledig te dekken. In andere werelddelen was 30% van de bedrijven niet in staat de kosten te dekken.

75% van de melkveehouders in West-Europa, Noord-Amerika en Oceanië is niet in staat productiekosten volledig te dekken

Effect wisselkoers dollar en euro op kostprijsdaling

De kosten blijken vooral in West-, Centraal- en Oost-Europa flink gedaald ten opzichte van 2014. Opvallend is dat de kostprijzen in landen als China, India en de Verenigde Staten, als gevolg van inflatie-, arbeids- en voerkosten, stabiel bleven of zelfs toenamen. De belangrijkste reden voor de kostprijsdaling in Europa is weliswaar de devaluatie van de euro ten opzichte van de dollar, maar, zo licht IFCN-vertegenwoordiger voor Nederland Michel de Haan toe, ook een gevolg van het scherper aan de wind zeilen door melkveehouders om het tweede jaar van de melkprijscrisis door te komen.

West-Europese boer bespaart 10% op kosten

In West-Europa wisten melkveehouders hun melkproductiekosten met $9,20 per 100 kilo melk te drukken ten opzichte van een jaar eerder. Volgens De Haan is ongeveer 10% van dit bedrag een daadwerkelijk gevolg van kostenbesparing. Variatie in kostprijs lag tussen de $33 en $50. Alleen een aantal melkveebedrijven in Scandinavië en de Alpen-regio realiseerden een hogere kostprijs.

IFCN baseert zich wat betreft het kostprijsonderzoek op gegevens van 146 melkveebedrijven in 52 landen. Het gaat daarbij om bedrijven met een gemiddelde bedrijfsomvang voor betreffend land. De kostprijs varieerde van $8,50 in Oeganda tot $106 per 100 kilo melk in Zwitserland. De kostprijs zoals door het IFCN gehanteerd is exclusief omzet en aanwas en eventuele kosten voor mestafzet. Ook directe gekoppelde steun wordt niet meegerekend. Wel is sprake van een vergoeding voor eigen arbeid, land en kapitaal.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin