Herkauwen in droogstand indicatie voor gezondheidsproblemen na afkalven -Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Herkauwen in droogstand indicatie voor gezondheidsproblemen na afkalven

De herkauwactiviteit en het eetgedrag van droogstaande koeien in de laatste twee weken voor afkalven kan worden gebruikt om gezondheidsproblemen na het afkalven te voorspellen.

Dat blijkt uit onderzoek van Cornell University. Van de 64 Holsteinkoeien is het vreet- en herkauwgedrag gevolgd. Dat start twee weken voor afkalven. Na afkalven is hetzelfde gedaan in drie perioden, te weten dag 3-8 na afkalven, 9-14 na afkalven en 15-20 na afkalven. De koeien zijn dagelijks beoordeeld op gezondheid. Daarnaast is twee keer per week gecontroleerd op baarmoederontsteking en drie keer per week controle op subklinische slepende melkziekte.

In totaal waren 20 koeien gezond na afkalven. 18 dieren kregen te maken met baarmoederontsteking, 9 stuks kregen subklinische slepende melkziekte en negen dieren kampten met beide aandoeningen. Daarnaast waren er nog 8 dieren die andere aandoeningen hadden.

Minder vreten in droogstand

Koeien met subklinisch slepende melkziekte hadden een lagere herkauwactiviteit in de droogstand en ze vreten minder dan gezonde koeien. Ook de koeien die zowel subklinisch slepende melkziekte als baarmoederontsteking hadden, vreten minder in de droogstand. De lagere opname van voer loopt ook door in de eerste weken na afkalven.

Tussen de koeien die na afkalven ziek werden en de gezonde koeien zit ook verschil in vreettijd voor afkalven. Twee weken na afkalven is dat verschil verdwenen.

Vreetgedrag en herkauwactiviteit meten via sensoren

Het onderzoek geeft daarmee aan dat meten van verschillen in vreetgedrag en herkauwactiviteit een indicatie kan geven over de kans van ziek worden van individuele koeien na afkalven. Vreetgedrag en herkauwactiviteit kan via sensoren worden gemeten. Meer meetgegevens zijn nodig om een dataset te bouwen, zodat de indicatie meer betrouwbaarheid krijgt.

Beheer
WP Admin