Henri Willig mist grondgebondenheid in fosfaatplan - Foto: RBI RundveeNieuws

Henri Willig mist grondgebondenheid in fosfaatplan

Behalve DOC Kaas kan ook particuliere kaasmaker Henri Willig niet instemmen met het plan van de NZO, LTO Nederland en de NMV om de fosfaatproductie te verminderen.

Dit bevestigt directeur Wiebe Willig. Willig heeft melkveehouders in Noord-Nederland. Reden voor hem is dat de benodigde grondgebondenheid te weinig uit de verf komt in het plan. Willig stemde tegen het plan bij bespreking binnen de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Nog definitieve stemming nodig over fosfaatplan

DOC-voorzitter Arjan Schimmel stemde tegen het plan bij de bespreking binnen Zuivel NL. De kans dat beide spelers het plan kunnen tegenhouden lijkt niet groot, maar er is nog een definitieve stemming nodig over het melk- en veereductieplan. Bij die definitieve beoordeling moet volgens Schimmel ook heel goed worden gekeken naar de juridische houdbaarheid. DOC Kaas heeft daar ernstige twijfels over, zei hij maandag 28 november, de dag dat de ledenraad van DOC Kaas de diverse elementen van het voorgestelde plan besprak. Maandagavond wordt er in NZO-verband verder over gesproken.

DOC: geen statutenwijziging voor melkvermindering

Met alleen zijn vertrek uit Zuivel NL kan Schimmel het plan niet tegenhouden. Als het plan echter toch algemeen verbindend wordt verklaard, dan lijkt wel de kans kleiner dat leden van DOC Kaas tegen het eigen bestuur gaan procederen. Eerder zouden dan bezwaren tegen Zuivel NL worden gericht, maar ook daarover kan Schimmel naar eigen zeggen geen uitspraken doen. Een statutenwijziging voor melkvermindering komt er in ieder geval niet bij coöperatie DOC Kaas, zo maakt hij duidelijk. “Dat is in deze tijd veel te riskant en zorgt voor veel te veel onzekerheden.”

Beheer
WP Admin