Grondgebonden alternatief voor fosfaatplan - Foto: Ton Kastermans Fotografie RundveeNieuws

Grondgebonden alternatief voor fosfaatplan

Netwerk Grondig werkt samen met andere partijen aan een alternatief plan voor fosfaatvermindering in 2017.

De belangenorganisatie voor grondgebonden en biologische melkveehouders verwacht mogelijk vandaag nog met het plan naar buiten te komen. De laatste hand wordt er nog aan gelegd.

Een norm op basis van een aantal koeien per hectare vormt een belangrijk onderdeel van het plan. Om hoeveel koeien het gaat wil de organisatie nog niet zeggen. Wie het sectorplan precies ondersteunen is nog niet bekend. Een zuivelonderneming, actief in de gangbare en biologische zuivel, zou het plan ook ondersteunen.

‘Grondgebondenheid staat voorop’

Woordvoerder Kirsten Haanraads van Vereniging Natuurmonumenten wil alleen bevestigen dat er gesprekken zijn tussen de samenwerkende natuur- en milieuorganisaties. De vraag is of er betere plannen denkbaar zijn dan het plan van de zuivelsector zelf. “We willen dat de mestproductie in ieder geval weer onder het fosfaatplafond komt en daarbij staat grondgebondenheid voorop. Grondgebonden bedrijven moeten worden ontzien in maatregelen om de productie te beperken. Dit is en blijft het standpunt van de gezamenlijke milieu-organisaties”, aldus Haanraads.

Nog niets zeker over toestemming Brussel

Directeur Nol Verdaasdonk van de Brabantse Milieufederatie bevestigt dat er wordt gewerkt aan een ‘plan B’. Hij wijst op toenemende tweespalt in de sector, en dat er nog niets zeker is over toestemming uit Brussel. Verdaasdonk herhaalt zijn kritiek op het fosfaatreductieplan van de sector: “Op die manier wordt de grondgebonden melkveehouderij de nek omgedraaid”.

Beheer
WP Admin