Gemengd voeren kost ¬ 120 per dag - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Gemengd voeren kost €120 per dag

De wijze waarop gemengd voeren wordt toegepast op een melkveebedrijf heeft weinig invloed op de kosten, mits arbeidskosten worden meegerekend. Dat blijkt uit een ruwe benadering van de kosten per dag per systeem. Zonder arbeid mee te rekenen biedt een getrokken systeem de laagste kosten.

Een ruwe benadering van de kosten van verschillende systemen voor gemengd voeren leert dat de kosten per dag per systeem niet zo heel veel verschillen. Die kosten liggen zo rond €120 per dag, tenminste, als arbeid meegerekend wordt.

Afhankelijk van arbeid

De berekening is uitgevoerd voor een getrokken voermengwagen, een zelfrijdende voermengwagen en een automatisch voersysteem.

Wie arbeid niet telt, heeft de laagste kosten aan een getrokken systeem. Daar moet wel de kanttekening gemaakt worden dat hier nog kosten voor een trekker bijkomen. De jaarkosten van een trekker met 120 kW vermogen zijn rond €11.500. Hoeveel kosten hiervan moeten worden toegeschreven aan het voeren is variabel, omdat de trekker ook voor andere werkzaamheden wordt ingezet. Bij toeschrijven aan het voeren voor 40% gaat het om €12 per dag. Bij een automatisch voersysteem zijn voor volhouden bunkers minder uren nodig van een extra trekker. Uitgaande van 20% toeschrijving van de trekkeruren voor dit werk, is dat €6 per dag.

Andere opties ook interessant

Wie zijn arbeid wel telt of moet inkopen via zzp of bedrijfshulp, zit al snel aan €25 per uur. In die gevallen zijn de zelfrijder en de automatische voersystemen interessant. Als zowel arbeid als machine worden ingehuurd, is loonvoeren interessant. Een aantal veehouders maakt daar gebruik van, maar velen voelen zich daar toch ongemakkelijk bij en houden het voeren liever zelf in de hand.

Lees meer over gemengd voeren in Melkvee 100 Plus van deze week (17 november).

Loonvoeren kostentechnisch interessant
Uitgangspunten:

  • Investering voor vervangen van bestaand getrokken o.b.v. van KWIN 2017, 24 kuub; zelfrijdend o.b.v. KWIN2017, 17 kuub.
  • Afschrijving, onderhoud en verzekering op basis van KWIN 2017.
  • Kosten automatisch voeren inclusief ijzerwerk, installatie en ruimte voor bunkers/voerkeuken.
  • Geschatte arbeidsvraag bij getrokken 3 uur, zelfrijdend 1,5 uur en automatisch voeren 45 minuten.
  • Gebruikte arbeidskosten €25/uur.
  • Brandstof 10 liter diesel per uur bij prijs €0,90 excl. btw bij mengwagen.
  • Energieverbruik automatische voersystemen 1kWh per vracht o.b.v. 42 voerbeurten bij €0,18 per kWh.
  • Bijkomende kosten voor brandstof €6 voor bijladen bunkers.
  • Bij voermengwagen en loonvoeren kan nog een kleine post kosten worden opgenomen voor aanschuiven voer.
  • Loonvoeren o.b.v. twee keer laden en lossen van vrij eenvoudig rantsoen.
Beheer
WP Admin