Foto: ANP RundveeNieuws

FrieslandCampina wil formules onder garantieprijs 2017 aanpassen

FrieslandCampina is van plan om wijzigingen door te voeren in de garantieprijssystematiek.

Zo moet de gangbare garantieprijs volgend jaar gaan gelden bij een jaarleverantie van 800.000 kilo en moet de weging van bedrijven en landen veranderen.

Deze en andere wijzigingen worden besproken op de nu lopende serie ledenvergaderingen.

FrieslandCampina is op zich heel tevreden over de systematiek van de garantieprijs. “In 2013 is de garantieprijssystematiek uitvoerig geëvalueerd en is vastgesteld dat de huidige systematiek uitstekend werkt,” zo staat in de concept-versie van de nieuwe melkgeldregeling voor 2017 tot en met 2019.

Aanpassing lijst deelnemende landen

Er zijn echter aanpassingen nodig, vindt het bestuur. Zo is voor zowel de gangbare als voor de biologische garantieprijs een aanpassing voorzien van de lijst met deelnemende bedrijven en/of landen. Hoe dat lijstje er concreet moet uitzien voor de gangbare prijs, is niet nader benoemd. Voor de biologische garantieprijs wil FrieslandCampina Oostenrijk toevoegen als extra land in de wegingsformule en moet ook de weging per land dan worden herzien.

De biologische garantieprijs moet blijven gelden bij een jaarleverantie van 600.000 kilo, de gangbare garantieprijs moet gaan gelden bij een jaarleverantie van 800.000 kilo.

Volumes ‘indicatieve gemiddelden’

Discussie over deze volumes lijkt vreemd bij de wetenschap dat FrieslandCampina ook voorstelt om de kwantumtoeslag af te schaffen. Volgens de zuivelcoöperatie moeten genoemde volumes dan ook vooral worden gezien als indicatieve gemiddelden. De kwantumstaffels staan op de nominatie om te verdwijnen.

Bekijk het verloop van de gangbare en de biologische voorschotmelkprijs van FrieslandCampina via Boerderij Op Maat

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin