Landbouwminister Stéphane le Foll - Foto: ANP RundveeNieuws

Franse ‘top’ over melkprijzen

De Franse ministers voor landbouw en financiën willen half december met vertegenwoordigers van melkveehouders, zuivelfabrikanten en supermarkten overleggen hoe de opwaartse druk op de melkprijzen verder versterkt kan worden.

“Een hogere melkprijs is het beste nieuws dat er voor de melkveehouders kan zijn”, aldus landbouwminister Stéphane Le Foll.

Goede resultaten Europees melkverminderingsplan

Le Foll vindt dat het Europese programma om de melkproductie te verminderen, ‘dat er op ons aandringen is gekomen’, goede resultaten heeft afgeworpen. Onder de 52.000 aanvragers uit heel Europa bevinden zich 13.000 Franse boeren, aldus de bewindsman. Het programma leidt volgens hem tot een reductie van de melkplas met 1,071 miljoen kilo. “Daardoor begint de melkprijs te stijgen,” denkt Le Foll, die dat momentum nu in eigen land vast wil houden.

Supermarkten onder druk zetten

Met de zuivelconferentie willen de ministers vooral de supermarkten onder druk zetten om in de jaarlijkse onderhandelingen over de inkoopprijzen die aan de gang zijn een welwillende houding aan te nemen tegenover de zuivelfabrikanten en daarmee dus ook tegenover de boeren. “Wij willen bereiken dat die onderhandelingen onder de beste omstandigheden kunnen plaatsvinden”, aldus Le Foll.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin