Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Derogatietop leidt nog niet tot akkoord over fosfaatvermindering

De derogatietop heeft nog niet geleid tot een akkoord over de fosfaatvermindering in de melkveehouderij in 2017. “Het was een lang, constructief en goed gesprek in Wageningen. We hebben geconcludeerd dat alle partijen komende weken nog werk te doen hebben”, laat LTO weten.

De vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland belegde de derogatietop met de meest betrokken partijen in de zuivelketen. Alle partijen onderschrijven de noodzaak de derogatie voor de melkveehouderij te behouden. “Er is sprake van een goede sfeer en verdieping van de visies en inbreng. Op dit moment is er nog geen afgerond eindpakket. Partijen gaan daar na maandagavond mee verder”, aldus LTO.

Doel: vermindering fosfaatproductie melkveehouderij

Doel van het gesprek is een pakket maatregelen te ontwikkelen, en bij elkaar te toetsen, dat bijdraagt aan vermindering van de fosfaatproductie in de melkveehouderij in 2017.

Invoer fosfaatrechten kon niet meer per 2017

Door ingrijpen van de Europese Commissie op het fosfaatrechtenstelsel van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), kunnen de fosfaatrechten niet meer in 2017 worden ingevoerd. Hierdoor zijn er voor 2017 geen wettelijke middelen om de fosfaatproductie van de melkveehouderij te verlagen, terwijl dit wel essentieel is voor behoud van de huidige derogatie en om zicht te houden op een nieuwe derogatie vanaf 2018. De fosfaatproductie moet hiervoor voor 1 januari 2018 onder het fosfaatplafond zijn.

Beheer
WP Admin