DOC-voorzitter stapt uit bestuur ZuivelNL - Foto: DOC Kaas RundveeNieuws

DOC-voorzitter stapt uit bestuur ZuivelNL

Arjan Schimmel, voorzitter van DOC Kaas, is teruggetreden als bestuurder van ketenorganisatie ZuivelNL.

Dit artikel is geüpdatet op donderdag 24 november om 16:12 uur.

Schimmel is teruggetreden tijdens de bestuursvergadering op woensdag 23 november. Achtergrond voor het terugtreden is verschil van inzicht over de aanpak van de fosfaatproblematiek, meldt ZuivelNL in een korte verklaring.

Volgens een woordvoerder van ZuivelNL is de consequentie op dit moment dat de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) een nieuwe vertegenwoordiger in het ZuivelNL-bestuur moet aanwijzen. Schimmel is geen lid van het NZO-bestuur.

‘Het zou gek zijn geweest als ik was aangebleven’

“DOC Kaas heeft in het overleg tegen het voorgenomen plan van aanpak gestemd”, zegt Arjan Schimmel in een reactie. “En dan kan ik dat voorstel niet verdedigen binnen ZuivelNL, terwijl we als coöperatie tegen hebben gestemd. Het zou gek zijn geweest als ik was aangebleven.” Schimmel wil niet zeggen of alle andere bedrijven wel hebben ingestemd met de in meerderheid aangenomen aanpak.

‘Overheid moet het regelen’

Voor DOC was de voorgestelde aanpak niet in te passen in de statuten, volgens Schimmel. “Als uit het fosfaatplan juridische procedures voortvloeien tegen ZuivelNL of afzonderlijke bedrijven, draaien uiteindelijk de leden ervoor op”, aldus Schimmel, “Wij vinden bovendien dat mestregels niet thuishoren binnen een zuivelbedrijf.” De overheid moet dat regelen, vindt Schimmel: “Het pakt voor elke melkveehouder anders uit, dus je kan het nooit voor iedereen goed doen”.

ZuivelNL is de ketenorganisatie voor de zuivel. De ketenorganisatie heeft drie leden: LTO Nederland, De Nederlandse Melkveehoudersvakbond NMV en NZO. Bij NZO zijn dertien zuivelondernemingen aangesloten die circa 98% van de Nederlandse melk verwerken. DOC Kaas is na FrieslandCampina een van de grotere ondernemingen binnen NZO, op basis van melkaanvoer.

Belangrijke rol ZuivelNL in fosfaatreductieplan

ZuivelNL heeft een belangrijke rol in het afgelopen vrijdag afgesloten fosfaatreductieplan in de melkveehouderij. De ketenorganisatie is door de Nederlandse overheid erkend als Inter Branch Organisatie, conform Europees recht, waardoor in gevallen waar sprake is van een groot publiek belang, afspraken algemeen verbindend verklaard kunnen worden. De sector wil een dergelijke AVV instellen om het te laten gelden voor alle melkveehouders en zuivelbedrijven in Nederland. Een dergelijke AVV moet door het Ministerie van Economische Zaken worden goedgekeurd.

Beheer
WP Admin