DMK-topman heeft haast met omslag zuivelconcern - Foto: DMK RundveeNieuws

DMK-topman heeft haast met omslag zuivelconcern

Topman Ingo Müller van DMK werkt hard aan een andere onderneming. Zuivelreus DMK moet concurrerender worden en ook een hogere melkprijs uitbetalen.

Deze boodschap wordt sinds het aantreden van de nieuwe topman Ingo Müller volop uitgedragen.

In ledenblad Milchwelt stelt hij dat de melkprijs niet alleen in november boven de 30 cent zal uitkomen. Ook in de maanden daarna is dat zo, verzekert hij. Müller wil er hard aan werken om de melkprijs van DMK boven het Duitse gemiddelde uit te tillen. Daarvoor heeft hij een goede aansporing , vertelde hij op een ledenbijeenkomst: “30% van het salaris dat financieel topman Taucher en ik ontvangen, hangt af van het bereiken van dat doel.”

Minder topmensen, marktgerichter bedrijf

Om het bedrijf marktgerichter te maken en beter te laten presteren is de huidige structuur met 7 topdirecteuren vervangen door een structuur met 2 topmensen (Müller en Taucher), met daaronder 6 divisies, zoals bij FrieslandCampina, elk met een eigen directeur. Volgens Müller kan zo beter gestuurd worden en zijn eventuele ‘lekken’ sneller boven water. Topprioriteit voor de komende tijd is het behalen van extra marge. “Met mij zullen er komende jaren geen fusies meer zijn met standaardzuivelbedrijven. We zijn nu met onszelf bezig.” Kritiek op de fusie met DOC Kaas wijst hij echter van de hand. “In 9 van de 10 voorbije jaren is DOC concurrerend geweest.”

Nog €30 tot €40 miljoen besparen

Hoewel de focus niet meer op simpel kostleiderschap zal liggen, valt er volgens financieel topman Volkmar Taucher nog €30 tot €40 miljoen te besparen. Met efficiencymaatregelen is er volgens hem nog €120 miljoen per jaar te verdienen. Nog meer ontslagen in de overhead leveren volgens Müller niet zonder meer geld op. Verdienen op de Duitse markt blijft moeilijk, meent Müller. “Andere coöperaties subsidiëren hun Duitse melkprijzen vanaf elders.” Vooral de export moet geld opleveren.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin