Copa-Cogeca is blij met een rapport van de Europese Commissie waarin de EU wordt opgeroepen een 'Melkpakket' dat melkveehouderij steunt te verlengen tot na 2020. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Copa-Cogeca blij met Melkpakket

Copa-Cogeca is blij met een rapport van de Europese Commissie waarin de EU wordt opgeroepen een ‘Melkpakket’ dat melkveehouderij steunt te verlengen tot na 2020.

De Europese koepelorganisatie voor agrariërs en coöperaties is ook blij dat de rapporteurs het belang van producentenorganisaties zoals coöperaties in de prijsvorming onderstrepen.

Melkveehouders hebben veel geleden

Volgens voorzitter Thierry Roquefeuil van de zuivelwerkgroep van Copa-Cogeca is verlenging van het ‘melkpakket’ goed te verdedigen. “Melkveehouders hebben veel geleden en het pakket helpt hun positie te versterken.” Prijzen zijn door het pakket minder beweeglijk, aldus Roquefeuil. In het ‘Melkpakket’ is onder meer het gebruik van levercontracten verplicht en worden partijen verplicht geleverde melk centraal te registreren.

De Fransman is teleurgesteld dat, nu prijzen wat aantrekken, de Europese Commissie alweer voorraden magere melkpoeder op de EU-markt verkoopt. Roquefeuil benadrukt dat het Melkpakket onvoldoende is voor een gezonde melkveehouderij. Boeren zouden meer gereedschappen moeten krijgen om zich in te dekken tegen beweeglijke prijzen.

Beheer
WP Admin