Canadese premier Justin Trudeau - Foto: EPA RundveeNieuws

Canadees compensatiepakket voor CETA-verdrag

De Canadese overheid gaat melkveehouders in het land helpen bij de modernisering van hun bedrijven, om zo de effecten van het handelsverdrag met de EU (CETA) beter aan te kunnen.

Gevolg van het CETA-verdrag is een (verwachte) toename van de Europese kaasexport naar Canada, waardoor Canadese melkveehouders naar schatting zo’n 2% minder melk kwijt kunnen aan de eigen industrie. Dit probleem is op te lossen door ofwel gewoon minder te melken, ofwel meer te exporteren.

Modernisering en verlaging van de productiekosten kunnen daarbij helpen, meent landbouwminister Lawrence MacAulay. Hij stelt daarom zo’n €170 miljoen beschikbaar voor (subsidie voor) de aanschaf van onder meer melkrobots en automatische voerinstallaties. De zuivelindustrie krijgt zo’n €70 miljoen om het productpakket te verbreden en meer te kunnen exporteren.

Vrees voor grote economische schade

Boerenorganisaties en de zuivelindustrie vrezen dat dit niet genoeg is. De kaasmarkt in Canada zal wel groeien en er komen extra exportmogelijkheden, maar de vrees is dat Europese kaas te veel marktaandeel gaat wegkapen. De Canadezen vrezen een economische schade van bijna €500 miljoen per jaar.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin