CDA en CU: duurzaamheid niet via fosfaatrecht regelen - Foto: Van Assendelft Fotografie RundveeNieuws

CDA en CU: duurzaamheid niet via fosfaatrecht regelen

CDA en ChristenUnie (CU) willen het bevorderen van duurzaamheid en dierenwelzijn schrappen uit de voorwaarden voor het verkrijgen van fosfaatrechten uit de fosfaatbank.

Ze hebben hiervoor een amendement ingediend. Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vinden dat het fosfaatrechtenstelsel niet het juiste middel is om duurzaamheid en dierenwelzijn te bevorderen. Voor het verkrijgen van fosfaatrechten uit de fosfaatbank blijven in het voorstel nu jonge boeren en grondgebondenheid, en daarmee weidegang, over als criterium.

In de fosfaatbank komen rechten die vrijkomen bij de afroming van fosfaatrechten bij transacties. Die worden – als het fosfaatplafond dat toe laat – onder voorwaarden uitgegeven aan melkveebedrijven die willen uitbreiden.

GroenLinks: generieke korting in 2 termijnen

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff wil het wetsvoorstel fosfaatrechten wijzigen door de generieke korting in 2 termijnen te laten plaatsvinden. Hij pleit voor het verstrekken van fosfaatrechten per 1 januari 2017 op basis van de referentiedatum 2 juli 2015, waarna een korting plaatsvindt in 2 termijnen: per 1 juli 2017 en per 1 januari 2018. De verhandelbaarheid van de rechten wil GroenLinks uitstellen naar 2018. Het voorstel heeft hiermee overeenkomsten met het plan van Netwerk Grondig. De belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouderij pleit voor het niet-verhandelbaar maken van de fosfaatrechten en invoering per 2017, waarbij de generieke korting ook in 2017 plaatsvindt.

Referentieperiode in plaats van referentiedatum

CDA en ChristenUnie willen melkveehouders tegemoet komen die vee uitgeschaard hebben op de referentiedatum 2 juli 2015. Ze willen bedrijven die tussen 1 januari 2015 en 2 juli 2015 gemiddeld meer vee hadden dan op de referentiedatum de keuze bieden om voor een gemiddelde aantal stuks melkvee over deze periode fosfaatrechten te krijgen. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft eerder al laten weten dat een referentieperiode in plaats van een referentiedatum juridisch niet houdbaar is.

Wanneer de Tweede Kamer debatteert over het wetsvoorstel is nog niet bekend. Door uitstel van invoering van de fosfaatrechten van 2017 naar 2018 neemt de Kamer meer tijd voor de wetsbehandeling.

Beheer
WP Admin