Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Britten profiteren van Nederlandse ‘massaslacht’

De melkprijs voor Britse boeren loopt verder op dankzij de ‘massaslacht’ van Nederlandse melkkoeien.

De verwachte stortvloed aan extra vlees door het Nederlandse fosfaatreductieplan heeft voor de Britten echter weinig gevolgen, maar zal herstel van de vleesprijzen in landen als Polen en Frankrijk moeilijker maken. Dat zeggen analisten bij het Britse zuivelschap AHDB Dairy in Farmers Weekly, het zusterblad van Boerderij.

Luke Crossman: “Er is al een tekort aan melk in de EU, dus een vermindering van de melkproductie in Nederland zal zeker tot opwaartse druk leiden.” Crossman wijst er daarbij op dat de melkproductie in de EU tussen april en augustus met 6,3% daalde, maar dat die daling in Nederland beperkt bleef tot 1,3%.

Farmers Weekly legt op zijn beurt uit dat de Nederlandse plannen nodig zijn ‘om de derogatie van de nitraatrichtlijn, die nu al drie jaar achter elkaar wordt overschreden, te redden’. “De hoge productie in Nederland en ook in Ierland wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken voor de huidige crisis in de zuivelwereld”, voegt het blad daaraan toe.

Weinig gevolgen voor Britse rundvleesmarkt

De massaslacht zal echter weinig gevolgen hebben voor de Britse markt voor rundvlees, zegt college Debbie Butcher. “Er bestaan niet veel relaties tussen onze beide markten. Nederlands rundvlees gaat vooral naar de voedingsindustrie, dus dat zal weinig invloed hebben op de vraag naar Brits vlees. In landen als Polen en Frankrijk, waar dit jaar ook al veel koeien zijn geslacht, komt de hoop op een betere periode volgend jaar echter in gevaar.”

Beheer
WP Admin