EKO Holland-leden produceerden afgelopen anderhalf jaar 8% meer melk - Foto: Fotopersburo Dijkstra RundveeNieuws

Biologische melkveehouders vestigen hoop op politiek

Eko Holland, de grootste coöperatie van biologische melkveehouders, is verbolgen over het feit dat bio-melkveehouders in Nederland ook verplicht worden de melkproductie in te perken, om de derogatie te kunnen beschermen.

Een derogatie waar deze groep melkveehouders geen gebruik van mag maken, aangezien zij gebonden zijn aan de Europese stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest van 170 kilo per hectare.

Sterker, zo geeft voorzitter René Cruijsen aan: de bd-melkveebedrijven werken zelf met een stikstofgebruiksnorm van 112 kilo per hectare. Ook zij worden in voorgestelde maatregelen gekort. Cruijsen hoopt dat de politiek de biologische melkveehouders te hulp komt. Wat hem frustreert is dat de biologische sector tot nu toe niet is gehoord.

‘Nu al groot tekort aan fosfaat in biologische sector’

Het is volgens Eko Holland van de gekke dat er straks biologische melk moet worden geïmporteerd, om aan de vraag in Nederland te kunnen voldoen. Daarbij is er volgens Cruijsen nu al een groot tekort aan fosfaat in de biologische sector, omdat ook de biologische akker- en tuinbouw vraagt naar biologische meststoffen.

Melkveehouders van de 180 leden tellende coöperatie zijn in de afgelopen anderhalf jaar zo’n 8% in productie gegroeid.

Beheer
WP Admin