Bioboeren vrezen maatregelen mestoverschot - Foto: Fotopersburo Dijkstra RundveeNieuws

Bioboeren vrezen maatregelen mestoverschot

De biologische sector roept de politiek op bij het aanpakken van het mestoverschot biologische boeren te ontzien. Volgens brancheorganisatie Bionext dreigen duizenden biologische koeien te moeten worden geslacht, om het mestoverschot te verminderen en de derogatie te redden.

Een derogatie waar biologische boeren niet aan mogen meedoen.

De biologische sector start een actie met de naam ‘Red de biologische koe’. Bij een derogatie mag een gangbare boer meer mest gebruiken op zijn land dan de wet eigenlijk toestaat. Niet alleen biologische boeren worden slachtoffer, maar ook omschakelaars. Een boer die omschakelt van gangbaar naar biologisch, moet tenminste anderhalf jaar op de biologische manier hebben gewerkt. Dus op een manier die minder mest oplevert.

Gerben Braakman, biologisch melkveehouder in Drenthe en bestuurslid van De Natuurweide: “Onze koeien hebben een beter leven en mogen minder melk per koe geven. Op het biologische grasland komt veel minder mest. Kunstmest en chemische middelen zijn verboden. Moeten wij nu onze koeien laten slachten om de hoge mestproductie van onze gangbare collega’s in stand te houden? Dat is onvoorstelbaar en diep triest.”

Vraag naar biologische melk sterk gegroeid

De afgelopen jaren is de vraag naar biologische melk sterk gegroeid, aldus Bionext. Een deel van de biologische melk moest zelfs uit het buitenland komen. Als biologische boeren koeien moeten slachten, komt die situatie volgens de organisatie weer terug.

De biologische belangenorganisaties Bionext, Biohuis en de Natuurweide roepen boeren, burgers en buitenlui op om Van Dam en de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen, via email, sociale media en een online petitie.

Beheer
WP Admin