Besluit over fosfaatvermindering lijkt nabij - Foto: Ruud Ploeg RundveeNieuws

Besluit over fosfaatvermindering lijkt nabij

Vertegenwoordigers vanuit de melkveehouderij komen vanmiddag bijeen op het ministerie om zich te buigen over een finaleplan voor fosfaatvermindering in 2017.

Een conceptplan is voorgelegd aan vertegenwoordigers van de sector, waarover vanmiddag een besluit zal worden genomen. Naast de reguliere partijen die bij bestuurlijk overleg aan tafel zitten, LTO, NZO, NMV, Najk, NetwerkGrondig en SNM, schuiven ook vertegenwoordigers vanuit de varkenssector aan.

Hoe het plan er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Hoofdlijnen zullen zijn: fosfaatvermindering via het voerspoor, een regeling voor bedrijfsbeëindigers, fosfaatvermindering via melkvermindering via zuivelfabrieken en een opkoopregeling voor vee.

Voor 1 december moet Brussel maatregelenpakket hebben

Een woordvoerder van LTO bevestigt dat er een dezer dagen een finaleafweging moet worden genomen. In Brussel moet voor 1 december een maatregelenpakket liggen om de derogatie te kunnen behouden. Ook wil de Europese Commissie voor 1 december weten waar Nederland de €23 miljoen aan crisisgelden aan gaat besteden. Staatssecretaris Van Dam wil dit geld besteden aan fosfaatvermindering. Het geld is bestemd voor de melkvee- en varkenshouderij.

Of het pakket aan maatregelen dat nu voorligt voldoende is, wordt door diverse betrokkenen in twijfel getrokken. Er heerst hier bezorgdheid over, mede omdat er nog veel haken en ogen aan het plan zitten.

‘Melkveehouderij staat voor groot fosfaatdilemma’

LTO-melkveevoorman Kees Romijn heeft er vertrouwen in dat er een akkoord komt. “Melkveehouderij staat voor groot fosfaatdilemma. Van ikke ikke naar schouder aan schouder. Dan is de oplossing dichtbij voor behoud van derogatie”, aldus Romijn op Twitter.

De Tweede Kamer voerde de druk woensdag fors op. Ze willen vanavond een brief van Van Dam, met daarin het maatregelenpakket om de fosfaatproductie in 2016 te verminderen. De Kamer wil het wetsvoorstel fosfaatrechten volgende week behandelen. Jaco Geurts (CDA) vroeg hierbij ook nadrukkelijk om uitleg van Van Dam hoe hij de Europese Crisismaatregelen wil verlengen, die het mogelijk maken om tussen zuivelbedrijven afspraken te maken over productie. Deze regeling loopt dit voorjaar af.

Later meer hierover.

Beheer
WP Admin