Foto: Fonterra RundveeNieuws

Banken: melkprijs Fonterra kan boven €30

Fonterra kan de melkprijs die het in seizoen 2016-’17 betaalt aan de leden optrekken tot boven $6 per kilo gecombineerd vet en eiwit. Dat is omgerekend meer dan €30 per 100 kilo.

Dit melden alle grote Nieuw-Zeelandse banken.

De banken constateren dat de gemiddelde melkprijs op de GDT-veiling van de Nieuw-Zeelandse zuivelreus sinds het dieptepunt deze zomer met 44% is gestegen. De Fonterra-uitbetaalprijs is intussen ook behoorlijk gestegen, maar niet met 44%. Voor de banken is dit een bewijs dat Fonterra de uitbetalingen aan de melkveehouders in Nieuw-Zeeland de komende tijd nog flink omhoog kan brengen.

Vollemelkpoeder stuwt melkprijs omhoog

Officieel houdt Fonterra nog steeds vast aan een uitbetaalprijs van $5,25 (€26,30 per 100 kilo). Dit is in ieder geval de prognose sinds 21 september. Op 1 augustus lag de prognose nog op $4,25 (€21,34).

Vooral de sterke stijging van de notering voor vollemelkpoeder, het hoofdproduct voor Fonterra, heeft de melkprijs omhoog getrokken.

Opnieuw hogere noteringen op komende GDT-veiling

Voor de komende GDT-veiling (dinsdag 15 november) worden opnieuw hogere noteringen verwacht. Dit wordt mede veroorzaakt door een kleiner dan verwacht aanbod van Nieuw-Zeelandse zuivel op de internetveiling. Dit is weer het gevolg van een lagere melkproductie door natte omstandigheden, stelt Fonterra. Of dit zo is, kan nog niet worden geverifieerd op grond van statistieken. Een melkprijs van ruim €30 exclusief nabetaling zou voor Fonterra het beste resultaat in 4 jaar zijn.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin