Foto: Michel Zoeter RundveeNieuws

Agrifirm: werk maken van voer met minder fosfor

Veevoerbedrijf Agrifirm roept collega-voerleveranciers op om meer werk te maken van voer met minder fosfor.

Hendrik Arends, sectormanager rundvee bij Agrifirm, ziet nog een belangrijke rol voor de voerindustrie weggelegd om via het voerspoor een belangrijke reductie van fosfaat te realiseren. Daarom roept hij de overige voerleveranciers in Nederland werk te maken van het op de kaart zetten en leveren van voer met een verlaagd fosforgehalte.

Agrifirm over fosfaatoverschot: ‘Wij kunnen daarbij helpen, maar niet wij alleen’

Volgens Arends is het overschot in de melkveesector nu rond 8 miljoen kilo fosfaat. “Dat moet weg. En wij kunnen daarin bijdragen, maar niet alleen”, zo stelde hij.

De introductie van een kleiner assortiment met een hoog aandeel NP-voeders (verlaagd fosfor), heeft ertoe geleid dat in zeer korte tijd 62% van de afzet van rundveevoeders bij Agrifirm nu bestaat uit die NP-voeders. Het gaat hierbij om aanvullende productie voeders, exclusief de eiwitkernbrokken of eiwitmengsels, die gemiddeld 3,6 gram fosfor per kilo product bevatten, terwijl de gangbare aanvullende voeders tot nu toe rond 4,5 gram fosfor per kilo bevatten. “Begin 2015 was dat nog maar 7 % en begin 2016 was het aandeel 20 %. De 62 % nu laat zich omrekenen tot een reductie van 1 miljoen kilo fosfaat.”

In zeer korte tijd is de afzet van rundveevoeders bij Agrifirm voor 62% komen te bestaan uit NP-voeders, voer met minder fosfor.

Agrifirm ziet mogelijkheden om melkveehouderij te helpen

Als andere leveranciers dezelfde actie doorvoeren, kan dat volgens Arends doorgroeien tot zo’n 3 miljoen kilo. “Daarmee is de melkveesector er nog niet, maar is er wel een belangrijke stap in de goede richting te zetten.” Daarbij is ook de bijdrage van de veehouders zelf nodig. Zij moeten hun leveranciers, inclusief Agrifirm, vragen naar voer met verlaagd fosforgehalte.

Beheer
WP Admin