De petitie 'Red de Biokoe' was vrijdagochtend ruim 9.500 keer getekend. - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

9.500 handtekeningen petitie ‘Red de biokoe’

De petitie ‘Red de Biokoe’ was vrijdag 25 november ruim 9.500 keer getekend. Dat meldt de brancheorganisatie voor de biologische sector Bionext, één van de initiatiefnemers van de petitie. De petitie roept de Tweede Kamer op om de voorstellen van het kabinet voor het verminderen van de fosfaatuitstoot zodanig aan te passen, dat biologische boeren hun koeien mogen houden.

De handtekeningen worden dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer. In de huidige plannen om het fosfaatoverschot in Nederland tegen te gaan, moeten alle Nederlandse melkveehouders hun veestapel krimpen. Dus ook biologische melkveehouders, die volgens Bionext part noch deel hebben aan het mestoverschot. De organisatie pleit voor beleid waarbij ‘de vervuiler betaalt’.

Biologische melk niet aan te slepen

De Drentse melkveehouder Gerben Braakman , bestuurslid van biologische vereniging De Natuurweide, legt uit waarom een generieke aanpak volgens hem onrechtvaardig is. “Biologische boeren werken vanuit de kringloopgedachte. Een boer heeft nooit meer koeien dan het land aan kan. De consument waardeert dat steeds meer, en de biologische melk is bijna niet aan te slepen. Moeten wij nu onze koeien laten slachten om de hoge mestproductie van onze gangbare collega’s in stand te houden?”

Beheer
WP Admin