Rabobank is bereid voor maximaal 60.000 koeien van stoppers een voorschot op fosfaatrechten te verstrekken. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

60.000 koeien in stoppersregeling Rabobank

Rabobank is bereid voor maximaal 60.000 koeien van stoppers een voorschot op fosfaatrechten te verstrekken.

Indien de rechten meer waard worden, kunnen melkveehouders deze voor het vaste bedrag van €1.200 terug kopen, terwijl het verlies bij een lagere waarde tot zelfs nul voor de bank is. Rabobank hoopt dat ook andere banken instappen maar zal desnoods de hele last dragen, aldus directeur food- en agri Ruud Huirne.

De ‘liquiditeitsvoorziening’, zoals het officieel heet, is onderdeel van een plan dat ervoor moet zorgen dat de melkveehouderij minder fosfaat uitstoot. Alleen dan komt Nederland in aanmerking voor derogatie; een belangrijke vrijstelling voor bepaalde mestnormen van de EU.

Derogatie ook belangrijk voor Rabobank

De liquiditeitsvoorziening betekent dus voor de bank een risico van maximaal €72 miljoen. Rabobank neemt het risico omdat staatssecretaris Martijn van Dam op korte termijn een afgetimmerd plan moet kunnen presenteren bij de Europese Commissie die de derogatie voor volgend jaar veiligstelt.

Volgens Huirne is de derogatie heel goed te verdedigen, zelfs goed voor het milieu, en van groot belang voor de zuivel in Nederland. Daarmee is derogatie ook belangrijk voor de bank, die in de agrarische sector een marktaandeel van 85% claimt. In de Nederlandse melkveehouderij heeft Rabobank circa €12 miljard uitstaan in de melkveehouderij. Dat is meer dan in andere agrarische sectoren.

Rabobank denkt dat circa 10% van de melkveehouders wil stoppen. Dat is veel meer dan in een gewoon jaar maar in afwachting van het fosfaatrechtensysteem hebben veel ondernemers het besluit uitgesteld. Eerder deze week presenteerde Rabobank de plannen bij de Nederlandse Vereniging voor Banken.

Nog geen inhoudelijke reactie ABN Amro en ING

ABN Amro was al eerder op de hoogte gebracht maar ING, dat maar een beperkte positie in de melkveehouderij heeft, nog niet. Beide weigeren vooralsnog inhoudelijk commentaar te geven op het plan. Directeur directeur agrarische bedrijven van ABN Amro, Pierre Berntsen, zegt er vertrouwen in te hebben dat banken gezamenlijk optrekken, maar wil zich nu niet specifiek vastleggen op de afspraken die Rabobank gemaakt heeft. Volgende week overlegt de Nederlandse Vereniging van Banken over de vraag of de opgave wordt gedeeld.

Beheer
WP Admin