Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

‘Verbindendverklaring voor melkvermindering juridisch niet mogelijk’

Vermindering van fosfaatproductie in de melkveehouderij door een algemeen verbindend verklaring (AVV) voor verlaging van de melkproductie aan ZuivelNL lijkt juridisch niet mogelijk. Dat zegt Willem Bruil van Instituut Agrarisch Recht.

Productiebeperking valt niet onder de doelen waarvoor een verbindendverklaring gegeven mag worden aan brancheorganisaties, zoals ZuivelNL. “Dit doel komt ook onmiddellijk in conflict met de specifieke mededingingsregels voor interbrancheorganisaties, zoals deze zijn opgenomen in de Europese regels. Voor producentenorganisaties zou dit wel mogen, maar voor de zuivelsector is geen producentenorganisatie”, legt Bruil uit. In ZuivelNL zijn zowel de melkveehouders via LTO en NMV vertegenwoordigd, als de zuivelindustrie via de NZO.

Wel uitbreiding voorschriften

Interbrancheorganisaties mogen wel vragen om uitbreiding van de verbindende voorschriften als zij tenminste tweederde van de productie en verwerking vertegenwoordigen. Daar voldoet ZuivelNL wel aan. Hiermee zouden ze maatregelen kunnen nemen om het milieu te beschermen, maar daarbij geldt wel de voorwaarde dat dit goede werking van marktordening niet in gevaar mag brengen en geen concurrentieverstoring teweeg mag brengen of een quota vaststellen.

Daar komt bij dat de Nederlandse overheid pas een AVV afgeeft als er geen wettelijke grondslag is waarop de Nederlandse overheid zelf regels kan stellen. De vraag is of hier sprake van is, aldus Bruil.

Crisismaatregelenpakket

Bij het Europese Crisismaatregelenpakket mogen ook afspraken gemaakt worden over productiebeperking. Ook hier geldt echter dat dit alleen mag als er sprake is van marktverstoring. Hoewel productiebeperking wel past binnen de toegelaten maatregelen, is de reden voor de maatregel geen marktverstoring, maar het voldoen aan het fosfaatplafond. Deze regeling biedt daarom geen mogelijkheid”, aldus Bruil.

Advocaat Jacoline Kroon van A&S Advocaten is ook kritisch over het instellen van een AVV. Ze vreest dat melkveehouders de coöperaties zullen houden aan de afspraak dat zij verplicht zijn alle melk van de leden te ontvangen. Die zorg heeft ook Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board. Zij pleit daarom voor de invoering van een noodwet.

Beheer
WP Admin