Martijn van Dam. Foto: ANP RundveeNieuws

Van Dam oppert compensatie niet vervangen vee, voerspoor en stoppersregeling voor fosfaatprobleem

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken overweegt om melkveehouders te vergoeden als ze melkvee dat afgevoerd moet worden niet vervangen door nieuw vee, om hiermee de veestapel te verkleinen.

Dat is een van de mogelijkheden die Van Dam noemt om de fosfaatproductie van de veestapel te verlagen in 2017. Dit is in belang van het behoud van derogatie voor Nederland.

Dat zegt Van Dam in tv-programma Nieuwsuur. In overleg met de zuivelsector wordt gekeken naar de mogelijkheden die er zijn om zonder fosfaatrechten in 2017 de fosfaatproductie al te verlagen. Van Dam is bereid om de €23 miljoen aan Europese crisisgelden in te zetten voor verlaging van de fosfaatproductie.

Opties

Naast een vergoeding voor het niet vervangen van afgevoerd vee noemt Van Dam het verlagen van het fosfaatgehalte in het veevoer en het helpen van bedrijven die willen stoppen om dit eerder te doen, zodat de fosfaatproductie hierdoor ook verlaagt.

Van Dam reageerde in Nieuwsuur ook op berichtgeving dat melkveebedrijven juist extra melkvee aankopen, nu de fosfaatrechten met een jaar zijn uitgesteld. Hij is hier zeker niet blij mee, omdat dit een verkeerd signaal is naar Brussel.

Van Dam benadrukt dat hij samen moet optrekken met de boeren. Hij gaat komende week met boeren in gesprek om tot een oplossing te komen om te kunnen onderhandelen voor het behouden van de derogatie. Dat zegt hij ook in reactie op de #laarzenactie, waarin melkveehouders forse kritiek uitten op de staatssecretaris, die volgens de boeren zijn huiswerk niet goed heeft gedaan in Brussel.

Ongeoorloofde staatssteun

Een week voor de behandeling van het wetsvoorstel voor fosfaatrechten in de Tweede Kamer kwam Van Dam met een wetswijziging omdat de Europese Commissie geen goedkeuring geeft aan het wetsvoorstel. Brussel vindt dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun bij de invoering van de rechten.

Beheer
WP Admin