Van Dam: Kringloopwijzer nog niet klaar voor wettelijke toepassing - Foto: ANP RundveeNieuws

Van Dam: Kringloopwijzer nog niet klaar voor wettelijke toepassing

De Kringloopwijzer kan in 2017 nog niet worden gebruikt als wettelijke basis voor de fosfaatproductie.

“De inzet van de Kringloopwijzer als vrijwillig managementinstrument om efficiënter met fosfaat om te gaan juich ik zeer toe en kan in deze hoedanigheid ook in 2017 worden gebruikt. Het instrument is er echter nog niet klaar voor om als wettelijk instrument te worden ingezet”, schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Hij zegt dat de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet de wetenschappelijke onderbouwing van de Kringloopwijzer toets en dat hij in overleg is met de zuivelsector over de borging van het systeem. Enkele weken geleden zei Piet Boer van zuivelorganisatie NZO dat de borging van de Kringloopwijzer rond is. Van Dam zegt echter dat er met name rond de borging nog veel werk te doen is. “De zuivelketen werkt aan het vervolmaken van de centrale database Kringloopwijzer, een essentieel onderdeel in de borging”, aldus Van Dam.

Private borging

Ook wordt gewerkt aan een private borging waarbij de sector op basis van zelfregulering via een onafhankelijke instantie de kwaliteit van de Kringloopwijzer-gegevens borgt. “Aangezien deze private borging nog niet bestaat, zal er zeker enige tijd overheen gaan voor deze op een goede manier is ingericht”, aldus Van Dam.

Beheer
WP Admin