Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

‘Stuur rundvlees EU naar vluchtelingen’

De Franse bond van rundveehouders wil dat de Europese Unie vlees van de markt haalt en het vervolgens naar oorlogszones of gebieden met veel Syrische vluchtelingen stuurt. Op die manier zou de druk van de Europese vleesmarkt wat verminderen en kunnen de prijzen weer omhoog.

Dat stelt Guy Hermouet, voorzitter van de sectie rundvee bij het Franse vleesschap Interbev. “Wij hebben dat voorgesteld aan Europees landbouwcommissaris Phil Hogan.”

Verwerken tot corned beef

Interbev denkt dat het vlees het beste verwerkt kan worden tot corned beef om daarna verscheept te kunnen worden. “Maar elke vorm van bewerking is bespreekbaar. Het moet echter wel in de vorm van humanitaire hulp, anders wordt de markt elders weer overspoeld.” Hermouet heeft naar eigen zeggen bij Hogan een open oor aangetroffen voor de ideeën. ”Hij wil het op tafel leggen, hopelijk al volgende week tijdens de Landbouwraad.”

Kwart Franse vleesveehouders in problemen

Volgens zijn collega Jean-Pierre Fleury van de Fédération nationale bovine (FNB) dreigen 20.000 van de circa 80.000 gespecialiseerde vleesveehouders in Frankrijk financieel onderuit te gaan door de huidige crisis. “Die zijn nu al quasi-failliet.”

De FNB stelt daarbij voortdurend dat die crisis vooral wordt veroorzaakt door het grote aanbod aan melkkoeien waar boeren van af willen om zo in aanmerking te komen voor de Europese melkreductieregeling. “In de hele EU worden dit jaar een miljoen melkkoeien meer naar de slacht gebracht dan in 2015. Er is sprake van een domino effect. De fokkers komen momenteel één euro per kilo tekort om rond te komen”, aldus Fleury.

Beheer
WP Admin