Schreijer: alles op alles om derogatie te behouden - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Schreijer: alles op alles om derogatie te behouden

Overheid en sector moeten gezamenlijk optrekken en alles op alles zetten om de Europese Commissie te overtuigen dat Nederland derogatie verdient. Dat zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Zij zei dit na een gesprek dat ze heeft gehad met het nitraatcomité van de Europese Commissie. Het nitraatcomité besluit over het verlenen van derogatie. Een nieuwe derogatie voor Nederland lijkt ver weg.

Schreijer zegt dat er keihard gewerkt moet worden om onder het fosfaatplafond te komen, omdat het er met de huidige situatie naar uit ziet dat Nederland geen nieuwe derogatie meer krijgt. De Nederlandse veehouderij produceert al een aantal jaren meer dierlijke mest dan volgens het afgesproken fosfaatplafond zou mogen. Ook over de optie om verwerkte mest niet binnen het fosfaatplafond mee te laten tellen is Schreijer na het gesprek met de Europese Commissie niet hoopvol gestemd. De Europese Commissie is volgens haar zeer kritisch over het verruimen van de normen, omdat Nederland al niet aan de huidige afspraken voldoet.

Hoewel het Europees Parlement tot nu toe geen stem heeft in de discussie over de derogatie, wil Schreijer het onderwerp toch in het Parlement op de agenda zetten. Ze organiseert in december een hoorzitting over het onderwerp. Schreijer roept de overheid op om meer middelen die de EU biedt in te zetten om de problemen op te lossen. Ze doelt op het inzetten van innovatiegelden en crisisgelden voor het reduceren van de fosfaatproductie. “De heilige koe, de auto, krijgt van de EU veel ruimte. De gewone koe moet ook meer ruimte krijgen”, vindt Schreijer.

‘De heilige koe, de auto, krijgt van de EU veel ruimte. De gewone koe moet ook meer ruimte krijgen’

Ze heeft schriftelijke vragen gesteld over het oordeel van de Europese Commissie dat het fosfaatrechtenstelsel een vorm van ongeoorloofde staatssteun is.

Beheer
WP Admin