SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf - Foto: ANP RundveeNieuws

SGP twijfelt over staatssteun-argument Van Dam

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf en VVD-Kamerlid Helma Lodders twijfelen aan de redenering dat het fosfaatrechtenstelsel niet voldoet aan de regels voor staatssteun.

Staatssecretaris Martijn van Dam stelde vorige week de invoering van de fosfaatrechten voor de melkveehouderij met een jaar uit omdat hij door de Europese Commissie op dit punt op de vingers is getikt. De Commissie heeft Van Dam gewaarschuwd dat staatssteun (invoering van fosfaatrechten) niet mag om aan bestaande Europese milieunormen (zogeheten Unienormen) te voldoen. De SGP zet daar grote juridische vraagtekens bij. Bij de richtsnoeren gaat het volgens SGP om eisen waar bedrijven direct mee te maken hebben en niet om eisen waar alleen lidstaten mee te maken hebben. “Het fosfaatplafond is een eis voor Nederland als lidstaat en niet voor individuele bedrijven. Kortom: de richtsnoeren voor staatssteun staan een fosfaatrechtenstelsel volgens ons niet in de weg”, vindt SGP.

Ook VVD-Kamerlid Helma Lodders vraagt zich af of het fosfaatplafond wel gezien kan worden als een zogeheten Unienorm, die geldt voor ieder bedrijf in de Europese Unie.

CDA wil AVV voor zuivelsector

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt Van Dam met spoed een algemeenverbindendverklaring (AVV) te verlenen aan de zuivelsector om daarmee de melkaanvoer – en daarmee de fosfaatproductie – te kunnen verlagen. In de zuivelsector gaan hierover positieve gedachten rond. Hiermee kan de sector ondersteund worden bij het verlagen van de fosfaatproductie. Nu het fosfaatrechtenstelsel in 2017 nog niet van kracht wordt, ligt de bal voor reductie van de fosfaatproductie volledig bij de sector. Dit is in belang van behoud van derogatie.

Geurts vraagt Van Dam om nog dit jaar met een plan van aanpak te komen voor de derogatieonderhandelingen. Hij pleit voor het verlengen van de huidige derogatie met een jaar, om vervolgens met een individueel bedrijfsderogatie systeem te komen.

Beheer
WP Admin