Rabobank: stijging melkprijs zet niet door - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Rabobank: stijging melkprijs zet niet door

De gemiddelde melkprijs in Nederland zal eind dit jaar rond de 30 cent per kilo liggen. Verdere stijging naar zo’n 35 cent per kilo zit er voorlopig niet in.

Dit stelt de Rabobank in het zuivelmarktbericht voor het laatste kwartaal van 2016.

De bank tempert hiermee te hoge verwachtingen van melkveehouders. Afzetgroei is wel mogelijk, maar de kansen zitten dan vooral in meer afzet richting China – omdat dit land nu weer tekorten heeft. Volgens de Rabobank blijft de de Chinese eigen productie 2% achter bij de verwachting. Ook de sterk gedaalde Europese melkproductie helpt de markt aan herstel.

Grote interventievoorraden

Andere zaken belemmeren verder herstel, zo signaleert de Rabobank. Zo zijn zijn er de grote voorraden zuivel in interventie en private opslag in Europa en grote voorraden kaas in de Verenigde Staten.

“De markt heeft nu vrij spel om te herstellen, maar de situatie is broos. Aan de vraagkant verandert weinig door aanhoudende lage olieprijzen, een moeizaam economisch klimaat in Azië en dichte grenzen met Rusland. Dit zorgt ervoor dat de stijging over een paar maanden weer wat zal afvlakken,” aldus Marijn Dekkers, sectormanager Veehouderij.

Volgens hem blijft het daardoor noodzakelijk om de liquiditeit scherp in beeld te houden.

Liquiditeitskrapte houdt aan

Ondanks de stijgende melkprijzen blijft liquiditeitskrapte bestaan, stelt Rabobank. Hiermee blijft het moeilijk voor sommige melkveehouders om alle lasten te betalen. Dekkers: “Zij moeten steeds nadrukkelijker hun financiële reserves aanspreken.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin