Te licht kalf in verzamelcentrum - Foto: Bart Nijs RundveeNieuws

Quotum voor aanleveren nuka’s

Het aanbod aan nuchtere kalveren is te groot voor het aantal beschikbare plaatsen in de kalverhouderij. De grote afnemers hebben daarom een quotum ingesteld op het aanleveren van de dieren.

Dit moet ervoor zorgen dat er niet te veel kalveren op de verzamelplaatsen komen die niet geplaatst kunnen worden. Handelaren die kalveren inkopen bij melkveehouders is gevraagd om hier rekening mee te houden. Zij sorteren dan ook strenger bij het ophalen van de kalveren.

Minimum gewicht van 42 kilo

Dit leidt ertoe dat de lichte maar ook de magere kalveren bij de melkveehouder blijven staan. Normaal gesproken ligt het minimale gewicht waaraan de kalveren moeten voldoen op 36 kilo. Nu wordt geselecteerd op kalveren met een minimum gewicht van 42 kilo. Maar ook kalveren die zwaarder zijn maar wel mager, blijven nu ook veelal op het melkveebedrijf staan.

De melkveehouder krijgt het advies om de kalveren die nu niet meegaan een week langer aan te houden, zodat het kalf een volgende ronde wel mee kan met de kalverhandelaar. Dit zorgt zo nu en dan voor onvrede bij de melkveehouders. Zij hebben al langere tijd te maken met slechte inkomsten uit de melk en slechte prijzen voor de kalveren; nu gaan de kalveren ook nog eens niet altijd weg. Er is ook nog geen vooruitzicht dat de handel in de kalveren snel zal verbeteren.

Lees ook de marktanalyse: Lichte kalfjes niet meegenomen

Nuka’s niet langer dan 8 uur op transport

Oorzaak van het grote aanbod van kalveren is tweeledig. Sinds december vorig jaar mogen nuchtere kalveren niet langer dan 8 uur op transport. Hierdoor is een deel van de afzet van de Nederlandse kalveren weggevallen. Een heel klein deel van deze kalveren verlaat nu Nederland als startkalf, maar dit zet niet veel zoden aan de dijk.

Jongveestapel inkrimpen vanwege fosfaatrechten

Naast de kleinere export van kalveren is het aanbod van zwart- en roodbonte kalveren flink gestegen. Dit heeft te maken met de fosfaatrechten. Vorig jaar zijn veel koeien geïnsemineerd. Deze kalveren worden nu geboren. Melkveehouders merken echter dat zij de veestapel toch flink moeten inkrimpen. Dit willen ze veelal realiseren via het verkleinen van de jongveestapel, zodat er meer melkkoeien kunnen blijven. Dat zorgt ervoor dat veel extra vaarskalveren beschikbaar komen voor de kalvermesterijen. De vaarskalveren zijn veelal de lichtere, die dus bij de melkveehouders blijven staan.

Beheer
WP Admin