Rundveehouderij

Nieuws 15923 x bekeken 15 reacties

Quotum voor aanleveren nuka’s

Het aanbod aan nuchtere kalveren is te groot voor het aantal beschikbare plaatsen in de kalverhouderij. De grote afnemers hebben daarom een quotum ingesteld op het aanleveren van de dieren.

Dit moet ervoor zorgen dat er niet te veel kalveren op de verzamelplaatsen komen die niet geplaatst kunnen worden. Handelaren die kalveren inkopen bij melkveehouders is gevraagd om hier rekening mee te houden. Zij sorteren dan ook strenger bij het ophalen van de kalveren.

Minimum gewicht van 42 kilo

Dit leidt ertoe dat de lichte maar ook de magere kalveren bij de melkveehouder blijven staan. Normaal gesproken ligt het minimale gewicht waaraan de kalveren moeten voldoen op 36 kilo. Nu wordt geselecteerd op kalveren met een minimum gewicht van 42 kilo. Maar ook kalveren die zwaarder zijn maar wel mager, blijven nu ook veelal op het melkveebedrijf staan.

De melkveehouder krijgt het advies om de kalveren die nu niet meegaan een week langer aan te houden, zodat het kalf een volgende ronde wel mee kan met de kalverhandelaar. Dit zorgt zo nu en dan voor onvrede bij de melkveehouders. Zij hebben al langere tijd te maken met slechte inkomsten uit de melk en slechte prijzen voor de kalveren; nu gaan de kalveren ook nog eens niet altijd weg. Er is ook nog geen vooruitzicht dat de handel in de kalveren snel zal verbeteren.

Lees ook de marktanalyse: Lichte kalfjes niet meegenomen

Nuka's niet langer dan 8 uur op transport

Oorzaak van het grote aanbod van kalveren is tweeledig. Sinds december vorig jaar mogen nuchtere kalveren niet langer dan 8 uur op transport. Hierdoor is een deel van de afzet van de Nederlandse kalveren weggevallen. Een heel klein deel van deze kalveren verlaat nu Nederland als startkalf, maar dit zet niet veel zoden aan de dijk.

Jongveestapel inkrimpen vanwege fosfaatrechten

Naast de kleinere export van kalveren is het aanbod van zwart- en roodbonte kalveren flink gestegen. Dit heeft te maken met de fosfaatrechten. Vorig jaar zijn veel koeien geïnsemineerd. Deze kalveren worden nu geboren. Melkveehouders merken echter dat zij de veestapel toch flink moeten inkrimpen. Dit willen ze veelal realiseren via het verkleinen van de jongveestapel, zodat er meer melkkoeien kunnen blijven. Dat zorgt ervoor dat veel extra vaarskalveren beschikbaar komen voor de kalvermesterijen. De vaarskalveren zijn veelal de lichtere, die dus bij de melkveehouders blijven staan.

Laatste reacties

 • geen boer

  nu juist gesexed sperma gebruiken en ze aanhouden. Over drie jaar wordt er om gevochten. In zulke dingen nooit achter de meute aan lopen.

 • Mfb

  Jongveestal propvol maar maar kalveren kunnen niet weg.....
  Dan zelf maar op eten??

 • Farmer4life2

  Betaal jij de opfok kosten?

  Jeetje, ik ben er raar van.
  Ik had dit precies verwacht. De melkveehouderij op z'n zeugenhouderij. Lage prijzen, veel eisen. (Lees: teveel structureel over aanbod)

  De melk is ookal net als Vion.
  RFC heeft steeds meer moeite om de melk te verwaarden. RFC wordt financieel zwakker als de grijze massa boeren, massaal stoppen. Mede door overspoelen van melk, is RFC niet in staat om forse meerwaarde de maken. Die is echter wel hard nodig.

  Conclusie: we moeten echt structueel minderen.
  Anders zullen de boeren met goede/veel/brede capaciteiten en een kostprijs van circa 28-30 cent overblijven en hard groeien, mits ze goede technische resultaten boeken. Bij zulke bedrijven is een koe van 10.000 liter er één winstgevende erbij. Ook in deze tijden.

 • parnas

  Ontzettend vervelend.
  Degene die zo nodig zo groot moest worden verpest eerst de melkprijs voor de gewone bedrijven en nu moeten de gewone collega's ook nog de kalveren voor een appel en ei weg doen, als dat tenminste nog kan, omdat de grote groeiers alleen nog maar meer melk willen en geen tijd en energie in de opfok willen steken. Wie kan nog dit tij keren. We kijken allemaal eerst naar de buurman.
  Dus voorlopig gebeurt er niks.

 • rub2

  En zeker nog wel kalveren aanvoeren van andere landen......

  Er komt nog een tijd dat de veehouder het kalf zelf af moet mesten, en dan weg geven aan de kalverhouder.

  Maar logisch is het natuurlijk wel. Vraag en aanbod.

  Twee jaar geleden lieten ze een documentaire zien op het platteland van Engeland: een jachtopzichter die er bijna een dag taak aan had om de niet rendabele kalveren dood te schieten. Ik hoop niet dat het overwaait, maar als je op dit moment een te vroeg geboren vaarskalfje vangt van een paar kilo met de rekensom om 42 kg te worden krab je jezelf wel achter de oren.

 • vofnagel

  Het aantal doodgeboren kalveren zal dan 'onverklaarbaar 'stijgen

 • deB.

  Nogmaals, wat een verrotte sector is het.... het vel over de neus, en maar ploeteren bah!!

  Val in herhaling, ik weet het, maar het is elke week weer een nieuwe grap, en we worden er steeds slechter van!! WANNEER STOPT DIT GEZEIK

  Precies wat parnas zegt, die misselijke grote bedrijven hadden er nooit mogen zijn

 • waldpyk

  Vofnagel
  Als er iets is wat dodelijker is voor ons imago dan is het dat wel!
  Mevr. Thieme zou het geweldig vinden om zo munitie aangereikt te krijgen.

 • Dutchdairy

  Waarom zou een groot bedrijf overal de schuld van moeten krijgen, kijk eerst eens naar hoe intensief een bedrijf is. Lijkt mij een betere maatstaf.

 • ervebruggink1

 • mtsvanaaken

  Ben dan eerlijk en zeg dan gewoon: melkveehouders, jullie moeten de kleintjes maar gewoon doodspuiten. Gewoon minder buitenlandse kalveren importeren.

 • B.T. Henstra

  @mtsvanaaken, Wij melkveehouders moet zorgen voor goede kalveren. Als een kalverhouder betere kalveren kan krijgen uit het buitenland dan is dat zijn goed recht. Wij willen toch ook graag ons melk in het buitenland verkopen en doen ons best om te zorgen dat onze melk beter is dan die van een ander.

 • alco1

  En zo is de realiteit Henstra.
  Daarnaast zijn we ook wel een beetje doorgeschoten met de "pinkenstier".
  Echter zien we eerlijkheidshalve ook de aantallen moeilijke geboortes in het buitenland niet.

 • lepercheron 46

  Het zijn ook vaak de grote boeren die minderwaardige kalveren hebben, door er te weinig aandacht aan te besteden door tijd gebrek en puur fokken op melk en niet op soort.

 • Toon van de Koevering

  Kwaliteit kwaliteit daar draait alles om lever gezonde kalveren met een goed gewicht af. Dan is er geen enkel probleem om je kalveren te verkopen.
  Overigens het grote bedrijven leveren ook goed kalveren af.
  Dit heeft niks met groot of klein te maken maar met aandacht en goed opfokomstandigheden.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.