Het NAJK wil dat een verleaser van fosfaatrechten minimaal 90% van de rechten zelf gebruikt. - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

NAJK: verleaser fosfaatrechten moet actieve melkveehouder zijn

NAJK wil voorkomen dat stoppende melkveehouders lang wachten met de verkoop van fosfaatrechten en deze gaan verleasen.

Daarom pleit NAJK bij het verleasen van fosfaatrechten dat de eigenaar van de rechten minimaal 90% voor fosfaatrechten zelf gebruikt. Door de eigenaar van de rechten te verplichten een minimale hoeveelheid fosfaat zelf te produceren, wordt het vasthouden van rechten tot een gunstig moment van verkoop voorkomen. Dit moet voorkomen dat prijzen van fosfaatrechten oplopen en stoppers rechten vasthouden.

NAJK roept hiertoe op bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over de fosfaatrechten voor de melkveehouderij die donderdag wordt gehouden. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisatie geven hier hun visie over het wetsvoorstel.

Natuurmonumenten: snel en genoeg korten

Natuurmonumenten roept de Tweede Kamer op om vooral haast te maken met het behalen van het fosfaatplafond. De organisatie roept op om de generiek korting te verhogen en de eerste korting al op 1 juli 2017 toe te passen, zodat het fosfaatplafond eerder in zicht komt. Ook wil de organisatie de afroming bij overdracht van rechten verhogen, en de vrije overdracht van rechten voor overdracht bij familie in de derde graad schrappen.

Brancheorganisatie Bionext voor de biologische landbouw, benadrukt opnieuw dat ze zwaar wordt getroffen door de generieke korting. De biologische sector maakt geen gebruik van derogatie, maar is wel verantwoordelijk voor 1 tot 1,5% van de melkveefosfaatproductie.

Generieke korting in 2018

Om in 2018 weer onder het productieplafond te komen wil Van Dam eenmalig een generieke korting uitvoeren per 1 januari 2018. “Er is geen aanleiding om te verwachten dat een tweede generieke korting in de toekomst noodzakelijk is”, aldus Van Dam.

Beheer
WP Admin