Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Melkprijs voor boer harder gedaald dan winkelprijs

De melkprijs die consumenten in de winkel betalen is veel minder gedaald dan de melkprijs die boeren ontvangen. De melkprijsdaling voor boeren is in Nederland sterker dan in buurlanden.

Sinds de afschaffing van het melkquotum, op 1 april 2015, daalde de melkprijs af boerderij met 20%; de prijs van halfvolle melk in het Nederlandse winkelschap daalde met 7,4%. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daling winkelprijs melk komt vooral door acties grote supers

De daling van de winkelprijs sinds april vorig jaar is volgens het CBS vrijwel geheel toe te schrijven aan acties en aanbiedingen in enkele grote supermarktketens in de afgelopen maanden. De prijs die de verwerkers ontvangen, daalde volgens het CBS met 6% sinds april 2015.

CBS: melkprijsdaling voor boer komt door gestegen melkproductie

De daling van de melkprijs van boeren is volgens het CBS te wijten aan de verder gestegen melkproductie na het afschaffen van het melkquotum; die stijging begon al ruim voor die tijd. De melkprijs daalt sinds november 2013 toen de index piekte op 145,5, in juli 2016 staat de index op 82,1. Dat komt neer op een daling met bijna 44%.

Grote invloed buitenlandse handel op uitbetaalde melkprijs

Het CBS wijst erop dat melk niet alleen tot consumentenmelk wordt verwerkt, maar ook tot andere zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en melkpoeder. Bovendien wordt een groot deel van de zuivel geëxporteerd. Daardoor is ook de buitenlandse handel van grote invloed op de melkprijs die boeren ontvangen.

Melkprijs voor boer in Nederland sterkst gedaald: met 23%

Verder komt een deel van het verschil in prijsontwikkeling tot stand in het traject tussen boer, zuivelfabriek en supermarkt. De melk die uiteindelijk in de supermarkt terechtkomt, moet bewerkt, verpakt en getransporteerd worden.

In vrijwel alle EU-landen zijn de melkprijzen van boeren in het tweede kwartaal van 2016 lager dan een jaar eerder in die periode. Volgens het CBS namen in Nederland de prijzen het sterkst af: met 23%. In Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk was de daling minder sterk.

In vrijwel alle EU-landen zijn de melkprijzen van boeren in het tweede kwartaal van 2016 lager dan een jaar eerder in die periode. Volgens het CBS namen in Nederland de prijzen het sterkst af: met 23%.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin