Kringloopwijzer op zijn vroegst in 2018 bruikbaar voor fosfaatrechten - Foto: Hans Banus RundveeNieuws

Kringloopwijzer op zijn vroegst in 2018 bruikbaar voor fosfaatrechten

De Kringloopwijzer waarmee melkveehouders hun bedrijfsspecifieke fosfaatproductie kunnen bepalen, zal in ieder geval niet eerder dan na de afroming van de fosfaatrechten in 2018 mogen worden gebruikt als bewijsmiddel voor de fosfaatproductie.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in reactie op Kamervragen over het wetsvoorstel fosfaatrechten. Melkveehouders moeten bij de invoering van de wet per 2017 eerst de fosfaatproductie bepalen aan de hand van forfaitaire normen. In 2018 wordt ook duidelijk of Nederland een nieuwe derogatie krijgt.

Kringloopwijzer als verantwoordingsinstrument

Voor aanwijzing van de Kringloopwijzer om fosfaatrechten bedrijfsspecifiek te kunnen verantwoorden moet de methode onafhankelijk en wetenschappelijk worden getoetst, en moet deze privaat geborgd zijn. “De Kringloopwijzer is ontwikkeld als managementinstrument. Het vergt een behoorlijke inspanning om deze ook geschikt te maken als verantwoordingsinstrument”, aldus Van Dam.

De Kringloopwijzer voldoet nu nog niet aan de voorwaarden, hier wordt met de zuivelketen aan gewerkt. “Met name rond de borging is nog werk te doen”, aldus Van Dam. De Commissie van Deskundigen Meststoffenwet buigt zich over de wetenschappelijke validatie van de rekenregels van de Kringloopwijzer. Het ministerie betaalt via de topsector Agri mee aan de ontwikkeling ervan.

PBL: meer milieurisico’s bij Kringloopwijzer

Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wijst erop dat het gebruik van bedrijfsspecifieke verantwoording meer milieurisico’s met zich mee brengt, met name bij een hoge prijs voor fosfaatrechten en melk. Dat komt doordat bedrijfsspecifieke normen een sterkere prikkel vormen om de fosfaatefficiëntie te verhogen. Dit kan ertoe leiden dat de uitstoot van stikstof en ammoniak minder afneemt dat bij het gebruik van forfaitaire normen. PBL vindt de invoering van fosfaatrechten wenselijk, gezien de grote milieuopgave voor de veehouderij en onvoldoende werking van zelfregulering van de sector als het gaat om mestproductie.

Kringloopwijzer wordt niet verplicht

Van Dam verbindt zich nog niet definitief aan de Kringloopwijzer voor het bepalen van de bedrijfsspecifieke fosfaatproductie, al zegt hij wel dat deze methode voor de hand ligt. “Als een andere geschikte methode zich aandient kan deze ook worden aangewezen”, aldus Van Dam. De Kringloopwijzer wordt niet verplicht, ondernemers kunnen de fosfaatproductie ook blijven berekenen aan de hand van forfaits.

Beheer
WP Admin