Foto: Harrij Onstein RundveeNieuws

Koe stoot minder methaan uit met speciaal gras

Beter verteerbaar gras kan ervoor zorgen dat de methaanuitstoot van koeien vermindert.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Aarhus en zaadproducent DLF. Volgens hoofdonderzoeker Torben Asp kan de inzet van de beter verteerbare grassoort voor Denemarken leiden tot een uitstootvermindering van 33.600 ton methaan.

Aanpassing DNA-structuur

Het nieuwe grasras wordt ontwikkeld door de DNA-structuur van het gras te veranderen. Hierdoor wordt het gras minder ‘stijf’ en daardoor beter verteerbaar. Gevolg is dat de koe dan minder boert en dus minder methaan uitstoot.

Steun Deense overheid

DLF verwacht over 7 tot 8 jaar het ras in massaproductie te kunnen nemen. Doordat de DNA-structuur verandert kan het veredelingsproces sneller verlopen dan met de traditionele methode van veldproeven. De Deense overheid steunt het project. De Deense minister van landbouw Esben Lunde Larsen stelt in de media dat de tegenstelling tussen klimaat en groei van de landbouwproductie met dit nieuwe gras wordt opgeheven.

Scheten en boeren

DLF Seeds stelt in een bericht dat boeren en scheten van een koe methaangas bevatten dat 24 keer schadelijker is dan koolstofdioxide. “Als we de verteerbaarheid kunnen verbeteren met 1%, zal de uitstoot van methaan met 1-1,5% verminderen. Op EU-niveau zal een verbetering van de verteerbaarheid van 10%, gelijk staan aan een vermindering van methaan overeenkomend met 1 miljoen ton kooldioxide per jaar”, aldus de zaadproducent.

Beheer
WP Admin